[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/29\/kina-koronavirus-oboljeli-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/29\/100x73\/kina-koronavirus-oboljeli-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/29\/kina-koronavirus-oboljeli-twitter.jpg","size":"379.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao EU krizni mehanizam

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije zbog koronavirusa aktiviralo je poseban krizni mehanizam Vijeća.

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih čimbenika. Isto tako, krizni mehanizam pojednostavnjenje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordinaciju odgovora na krizu na političkoj razini, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu te izvješćivanje.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini - kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem - zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.

U suradnji s partnerima i EU priprema se i evakuacija svih EU građana iz grada Wuhana, epicentra zaraze.

Večernji list navodi da se tamo nalaze četiri hrvatska državljana, a trenutno se poduzimaju sve moguće aktivnosti u suradnji s europskim partnerima kako bi se oni što prije vratili u Hrvatsku.

U međuvremenu se opisuje da u je Kini, unatoč povelikom broju umrlih, stopa smrti daleko od one koja se bilježila od SARS-a, bolesti s početka 21. stoljeća koju je također izazvao koronavirus. Odnosno, od novog koronavirusa 2019-nCoV umire tri posto zaraženih, dok je od SARS-a umiralo 14 do 15 posto.

Po trenutačnim statistikama ta je stopa još i manja, tek iznad dva posto. U prijevodu, velike su šanse da se zaraženi oporave. No, to ne znači kako se pojava virusa na europskom kontinentu treba zanemariti, piše Večernji.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!