[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-348901d278c8d20c57032c30bb016401.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/100x73\/l-348901d278c8d20c57032c30bb016401.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/l-348901d278c8d20c57032c30bb016401.jpeg","size":"96.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Završeno 10. izdanje Vareš Classic Festivala

Deseto izdanje Vareš Classic Festivala (VaClaF) završilo je protklog vikenda, a publici u Varešu, Zenici i Sarajevu festival je ponudio deset vrhunskih koncerata.

Festival je trajao od 15. rujna do 1. listopada, a na njemu su se predstavili domaći i međunarodni umjetnici.

"Back to the Future" festivalski moto započeo je koncertima otvaranja u Varešu i Zenici s puhačkim kvintetom bečkog WISE: Wien International Soloists Ensemblea, u kojem su uz Andreu Nikolić kao solisticu na violini nastupili Pablo Carpio Hernandez (flauta, Španjolska/Austrija), Ivana Nikolić (oboa, BiH/HR/AT), Yolotzin Cruz Cedillo (fagot, Meksiko/AT), Jason Pfiester (horna, SAD/AT) i Ayaka Matsudomi (klarinet, Japan/AT) te izveli djela varešanina Mile Cipre, uz djela AT skladatelja G. von Einema, J. Straussa i H. Gattermeiera te hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula koji je velik dio svog radnog vijeka proveo u Sarajevu.

U srijedu, 21. rujna, uslijedio je koncert u Sarajevu, gdje su se publici prvi put predstavile zajedničkim muziciranjem Etleva Radomi Karadža (viola), Nejla Komar (violončelo) i Andrea Nikolić (violina) kao Kamerata Balkanika Trio. Svojim istančanim muziciranjem vrhunske umjetnice svjetskog kalibra oduševile su sarajevsku publiku. Koncert je održan u kooperaciji s ArtLink fondacijom i festivalom Grad.

Odmah sljedeći dan, 22. Rujna, u Radničkom domu u Varešu nastupili su mladi vareški glazbenici, učenici muzičke škole te mladi rokeri.

Drugi festivalski vikend obilježila je kinesko-francuska umjetnici Wu Bing, koja je na pipi – kineskoj lutnji muzicirala i u prekrasnoj vareškoj prirodi na Strici i Zarudju u sklopu glazbeno-poetsko-kulinarske šetnje, a navečer je oduševila međunarodnu publiku u Varešu koja je ispunila staru crkvicu sv. Mihovila kako bi uživala u njezinom fascinantnom umijeću.

Pretposljednji koncert ovogodišnjeg VaClaF-a održale su sarajevske umjetnice i profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Belma Šarančić (harmonika) i Belma Alić (violončelo) te programom sastavljenim od isključivo suvremenih djela.

Završni, Miholjski koncert održala je Sarajevska filharmonija u župnoj crkvi sv. Mihovila u Varešu.

Program svečanog završnog koncerta činila su djela skladatelja raznih podneblja i epoha – od klasike do našeg vremena. Pored Mozartovog Koncerta za obou i orkestar, uvrštena je i Ave Maria, Dore Pejačević; Il tramonto - Poemetto lirico za mecosoprana i orkestar, Ottorina Respighija, Haydnova Simfonija broj 103 i djelo specijalno komponovano za festival – "Vareš Concerto", za violu i orkestar Gabriele Proy, koje je imalo svoju praizvedbu.

Inače, Vareš Classic Festival organizira Udruga Emil Milo Cipra Vareš, a značajno su podržali Općina Vareš kao partner i Austrijski kulturni forum Sarajevo, u suradnji s Kammermusikverein WISE i župom Vareš, priopćili su organizatori.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!