[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/images.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/100x73\/images.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/images.jpg","size":"28.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Zatvaranje zbog koronavirusa nije poboljšalo kvalitetu zraka u velikim gradovima

Mjere ograničenja, odnosno lockdown, koje su uvodile vlade svijeta i kojeg i dalje uvode zbog koronavirusa nisu riješile problem zagađenosti zraka u velikim gradovima, a to je pokazalo istraživanje koje je sprovedeno od Wuhana do New Yorka. 

Sa zadržavanjem ljudi u njihovim stanovima i kućama, konectracija ugljen dioksida u zraku, koji je glavni zagađivač, a on je rezultat saobraćaja, te se povezuju sa repisratornim bolestima i rakom pala je između 10 i 50 posto, navodi se u radu objavljenom u časopisu Scince Advances. 

No, istovremeno koncetracija ozona koji može izazvati bolove u prsima, oštetiti plućno krilo i pogoršati astmu, povećala se zbog pandemije od dva do 30 posto u različitim gradovima, utvrdili su znanstvenici nakon što su uzeli u obzir i utjecaj vremena i sezonja kretanja. 

 

- Emisije cestovnog saobraćaja uobičajeno uklanjaju ozon iz zraka no zbog smanjenja broja vozila na cestama bilo je manje njihove emisije i manje se uklanjao ozon -  kazao je autor istraživanja Zongbo Shi s britanskog sveučilišta Birmingham za Thomson Reuters Foundation.

- Otkrili su povećane razine ozona zbog mjera zatvaranja u svim gradovima obuhvaćenima istraživanjem - rekao je William Bloss, profesor atmosferskih znanosti sveučilišta Birmingham.

Naučnici su proučavali razine zagađenja u 11 gradova u kojima su na snazi bile opsežne mjere ogrganičenja - Pekingu, Wuhanu, Milanu, Rimu, Madridu, Londonu, Parizu, Berlinu, New Yorku, Los Angelesu i New Delhiju.

Ranije studije utvrdile su da je pad NO2 bio mnogo dramatičniji, uključujući rad Kineske akademije znanosti po kojoj je u Wuhanu zabilježen pad od 93 posto NO2 na vrhuncu koronakrize, no eto, ipak se ispotavilo da i nije toliko "bajno" koliko se to smatralo na samome početku. 

Koncentracije PM2.5 smanjile su se u svim gradovima osim u Londonu i Parizu no ta smanjenja nisu bila ni blizu onome što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, navodi se u radu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!