[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/15\/ograda-skenderija-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/15\/100x73\/ograda-skenderija-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/15\/ograda-skenderija-3.jpg","size":"505.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Započelo ograđivanje stećaka na Skenderiji

Radnici građevinske firme "Sela" su započeli s realizacijom projekta postavljanja zaštitne ograde duž obale Miljacke kod taksi štanda na Skenderiji, a u cilju povećanja sigurnosti građana, posebno djece, kao i zaštite postojećih srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka duž lijeve obale rijeke između dva mosta.

U toku je iskop rupa za postavljanje nosivih stubova između kojih će biti ugrađena zaštitna željezna ograda duga 70 metara i visoka 60 centimetara. Završetak radova je planiran do kraja ove sedmice.

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 5.000 KM.

Stećci koji se danas nalaze na lokalitetu Skenderije su 1893. godine izvađeni iz korita Miljacke prilikom gradnje obližnjeg željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most.

Tom prilikom je pronađeno oko 60 stećaka, ali je zbog nepažnje prilikom vađenja i izvođenja radova, spašeno samo njih dvanaest. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!