[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/07\/zalihic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/07\/100x73\/zalihic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/07\/zalihic.jpg","size":"335.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Zalihić: Uborak je od srijede divlje odlagalište otpada

 Predsjednik Gradskog odbora (GO) SDP-a BiH Mostar Arman Zalihić podržao je građane koji prosvjeduju zbog deponije Uborak te izrazio nadu da će istrajati u toj borbi kako bi u dogledno vrijeme deponija bila premještena na adekvatnu lokaciju.

 "Podržavama građane koji prosvjeduju na Uborku jer se oni bore za zdravlje svih nas, naše djece i građana Grada Mostara", izjavio je u subotu Zalihić na konferenciji za novinare Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar na kojoj je govorio o problemu Uborka.

 Zalihić je ustvrdio kako je J.P Deponija d.o.o. posjedovala okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma za Kasetu 1 koja je napunjena i na koju je prestalo deponiranje otpada u drugom mjesecu tekuće godine.

 "Tada Deponija samoinicijativno bez da je ishodovala okolišnu dozvolu za novu lokaciju počinje odlagati otpad na novu plohu (Kasetu 2) veličine 0,85 hektara. Pored toga postoje jasni dokazi kako je na deponiju zbrinjavan medicinski otpad, otpad animalnog porijekla i otpad koji sadrži kancerogene supstance", naveo je Zalihić.

 Po njegovim riječima, u srijedu 4. prosinca ove godine, istekla je okolišna dozvola i za prvu lokaciju (Kaseta 1) i od tada deponija Uborak faktički postaje divlja deponija.

 Zalihić ističe kako je nedavno Ministarstvo okoliša i turizma donijelo Rješenje o odbijanju zahtjeva za ponovno izdavanje okolišne dozvole u kojem je naveden sav "ovaj pobrojani kriminal kojeg je ustanovila i Federalna uprava za inspekcijske poslove".

 "Bez obzira na taj i druge dokumente koji jasno ukazuju na kriminal u Gradskoj upravi i J.P Deponiji Tužiteljstvo HNŽ-a nije ništa učinilo da se procesuiraju odgovorni, a Federalna uprava za inspekcijske poslove, iako je to bila dužna, u srijedu nije zapečatila divlju deponiju", istaknuo je.

 Zalihić navodi kako nakon toga "građani uviđaju da institucije ne funkcioniraju, te samoinicijativno brane zakon na deponiji", dok "MUP HNŽ-a umjesto da prvi blokira dovoz otpada na nelegalnu deponiju, svojim prisustvom vrši pritisak i zastrašuje prosvjednike".

 Pritom, navodi dalje, MUP i Gradska uprava se pozivaju na Odluku o određivanju lokacija za organizirano okupljanje građana.

 "Naš pravni tim je analizirao ovu Odluku i Zakon o javnom okupljanju HNŽ-a na kojem se ona temelji i stava je da ona kao ni Zakon nisu u skladu s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i Ustavom FBiH koji jasno propisuju da je pravo na slobodu okupljanja jedno od osnovnih ljudskih prava", kazao je Zalihić.

 Naveo je i stav Venecijanske komisije da ograničavanje slobode okupljanja može biti propisano samo zakonom koji mora biti jasan i precizan tako da je "ova odluka u svakom smislu upitna, a posebno zato što je donesena od strane jednog čovjeka - gradonačelnika, bez Gradskog vijeća".

 Zalihić je rekao da pravni tim SDP-a intenzivno radi na pripremi apelacija Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti ove i drugih odluka, a koje će SDP uputiti sudu čim se formira Gradsko vijeće, priopćio je GO SDP-a BiH Mostar.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!