[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/30\/dusica30.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/30\/100x73\/dusica30.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/30\/dusica30.jpg","size":"79.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Žalba zbog nedozvoljene eksploatacije uglja u Gacku

 Nelegalni radovi u površinskom kopu Centralno polje u Gacku se moraju zaustaviti, sve dok se ne sprovede detaljna procjena štete i naknada za dugotrajnu eksploataciju uglja bez ekološke dozvole u ovom kopu, zahtjev je naveden u žalbi koju je Centar za životnu sredinu danas uputio Sekretarijatu Energetske zajednice.

U žalbi, koju je podržala međunarodna organizacija „Bankwatch“, također se zahtijeva da se izmijeni Zakon o zaštiti životne sredine, koji je trenutno u procesu revizije, tako da uključi efikasne, proporcionalne i efektne kazne za ovakvu vrstu prekršaja, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

-Ovo je težak i dugotrajan prekršaj ekološkog zakonodavstva i očekujemo od prekršitelja, odnosno Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko da u najmanju ruku plate adekvatnu kaznu, proporcionalnu nastaloj šteti, te da prestanu sa uništavanjem životne sredine i opštine Gacko - izjavila je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Dodaje kako je inspekcija, nakon prijave ovog slučaja, preduzeću RiTE Gacko naložila minimalne kazne i mjere za otklanjanje nedostataka, a da Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije nije reagovalo ni nakon nekoliko alarmantnih dopisa.

Iako su radovi na eksploataciji u Centralnom polju započeli u 2017. godini, Rudnik i termoelektrana Gacko je tek u januaru 2018. godine od pomenutog ministarstva dobila rješenje o obavezi sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu, što je poseban postupak i preduslov za dobijanje ekološke dozvole. Međutim, situacija je postala jasna tek nakon što je u maju ove godine javno objavljen Nacrt studije uticaja na životnu sredinu za Centralno polje u Gacku, koji je bio dostupan za komentare javnosti tokom posljednja dva mjeseca.

-Situacija u Gacku poništava svaki smisao procjene uticaja na životnu sredinu. U ovom trenutku ne postoji način da se odredi početno stanje na osnovu kojeg će se uticaj na životnu sredinu kasnije mjeriti i procjenjivati. Isto tako, onemogućena je smislena javna rasprava, budući da je šteta već nanesena. Današnja žalba je podnesena sa nadom da će Sekretarijat Energetske zajednice da podstakne vlasti u RS da obustave radove i sprovedu sve neophodne procedure za zaštitu građana i građanki opštine Gacko - izjavila je Ioana Ciuta, Koordinator za energiju u CEE „Bankwatch“ mreži.

Iz Centra tvrde da „činjenica da RiTE Gacko toliko dugo nezakonito eksploatiše ugalj, uz propisane najniže kazne, vrlo dobro ilustruje kako se zaštita životne sredine i zdravlja građana tretira od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini“.

Očekuju od Sekretarijata da hitno reaguje na ovaj slučaj i na taj način izvrši dodatni pritisak na institucije koje trebaju da sprovedu procedure u skladu sa Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!