[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/23\/musk-slika.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/23\/100x73\/musk-slika.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/23\/musk-slika.jpg","size":"52.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Zahvaljujući SpaceX-u u avionima bi mogli surfati velikim brzinama

SpaceX-ova usluga Starlink trebala bi omogućiti pristup internetu na svim mjestima na našoj planeti, uključujući i mjesta na kojima trenutno nema signala ili je pristup internetu spor.

Osim na takvim mjestima, SpaceX-ov svemirski internet čini se savršenim rješenjem za problem interneta u avionu.

 

Upravo je to tržište na kojem SpaceX vidi veliku mogućnost disrupcije te žele omogućiti pristup brzom i stabilnom internetu za vrijeme leta svim putnicima.

Trenutno avionske kompanije za pristup internetu koriste usluge satelitskih kompanija (poput Viasata i Intelsata), no takva usluga nije zadovoljavajuća, tj. ne može se usporediti s iskustvom surfanja na Zemlji. Upravo to želi promijeniti SpaceX i omogućiti pristup internetu na kakav smo navikli jer se danas očekivanja ljudi oko brzina i kvalitete usluge pristupa internetu mijenjaju brže nego se mijenja tehnologija.

- Uđete u kuću i internet jednostavno radi. To je jednostavno. To su velike brzine - objasnio je tokom gostovanja na konferenciji Satellite 2022. potpredsjednik SpaceX-a Jonathan Hofeller kakvo iskustvo žele pružiti korisnicima tijekom leta u avionima. Naglasio je kako razvijaju uslugu koja bi svakom putniku u avionu omogućila istovremeno streamanje sadržaja, odnosno da neće biti nekog kompromisa oko stabilnosti i brzine interneta.

Kako bi uspjeli u tom naumu, SpaceX testira posebne terminale za pristup njihovom internetu koji su prilagođeni korištenju u avionima te trenutačno traje njihova certifikacija kako bi se njihovo korištenje odobrilo u različitim vrstama aviona, prenosi CNBC. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!