[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/31\/pusenje-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/31\/100x73\/pusenje-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/31\/pusenje-4.jpg","size":"477.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Zadnji dan januara obilježava se kao Dan bez cigarete (VIDEO)

Zadnji dan januara obilježava se kao Dan bez cigarete, a ideja o obilježavanju tog dana potekla je s Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Naime, okupljanje studenata 31. januara 1982. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila kao najmasovnija za borbu protiv pušenja u Evropi.

Prije 38 godina na Medicinskom fakultetu u Tuzli osnovana je Sekcija za borbu protiv pušenja koja je bila izuzetno aktivna i u to vrijeme je predstavljala svojevrsnu revoluciju.

Na prijedlog koji je potekao upravo iz ove sekcije, tadašnji Kongres studenata Jugoslavije je 31. januar proglasio Danom bez cigarete.

Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Selmira Brkić kazala je da je taj dan trebao biti posvećen prevenciji i borbi protiv konzumacije duhana.

Na inicijativu dekanese Brkić pokrenuto je ponovno osnivanje Sekcije za borbu protiv pušenja, a predsjednica Studentskog vijeća "Medicus" Alisa Dedić kazala je da joj je zadovoljstvo što će biti nastavljena tradicija tog fakulteta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Prijedlog zakona o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, ali on još nije stupio na snagu. Kako bi služili kao pozitivan primjer drugima na Medicinskom fakultetu su proveli strože mjere zabrane pušenja unutar i oko fakulteta.

Studentica Medicinskog fakulteta Edina Sejdin kaže da je zabrana pušenja uvedena u atrijumu fakulteta i oko zgrade fakulteta, ali još postoje mjesta na kojima studenti mogu konzumirati duhan, no namjera je uvesti potpunu zabranu pušenja zbog štetnih posljedica za zdravlje.

Duhanski dim ima oko 7.000 različitih hemijskih sastojaka od kojih je oko 100 štetno za organizam, a 70 njih je dokazano kao kancegoreno, dok studentica Medicinskog fakulteta Naida Sarajlić kaže da duhan na pluća djeluje štetnije od zagađenog zraka.

Nikad nije kasno prestati pušiti i o tome dovoljno govore podaci WHO-a jer nakon prestanka konzumacije cigareta za 20 minuta opada srčana frekvenca, a dvije do tri sedmice krvni sudovi počinju zauzimati fiziološke karakteristike.

Također, za pet godina više od 50 posto smanjuje se rizik od nastanka bilo kojeg oblika kancerogenog oboljenja pluća, a upravo je pušenje najveći riziko faktor za nastanak karcinoma.

Pogledajte VIDEO

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!