[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/12\/62035379-arhcerii.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/12\/100x73\/62035379-arhcerii.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/12\/62035379-arhcerii.jpg","size":"37.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Zaboravite tramvaje, autobuse i taksije: Do aerodroma putovat ćemo zrakom

Nekima kao što je to Uber, te se to ulaganje ipak nije isplatilo, te su svoje odjeljenje za zračni taksi prodali, no ipak, brojne druge kompanije žele dočekati spremno budućnost, u kojoj će dio urbanog prijevoza uključivati i zračne taksije. U takav oblik prevoza uložila je američka avio kompanija United Airlines. Investicija je teška oko 1,1 milijardu dolara te je poslana na adresu startupa Archer koji razvija električne taksije.

U sklopu dogovora UA je od Archera naručio oko 200 letjelica, a dogovorena je i opcionalna kupovina dodatnih, a teško je oko 500 miliona dolara. 

Na početku bi u taksijima trebali biti i piloti, no sa vremenom se u Archeru nadaju da će kompjuteri, odnosno UI preuzeti pilotkse palice, čime će se otvoriti još jedno mjesto za putnike ali i smanjiti jedno radno mjesto. Doseg ovih letjelica nije veliki i iznosi 95 km uz maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Iz United Airlines spominju pet godina, trenutno je i dalje previše nepoznanica oko tehnologije koja nije jedina prepreka komercijalnom korištenju letećih taksija. Biti će potrebni i regulatori. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!