[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/fna-150462.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/fna-150462.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/fna-150462.jpg","size":"108.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Za regresiranje kamata poduzetnicima Vlada FBiH osigurala 103 milijuna KM

Vlada FBiH usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva "Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Regresiranje kamata - Garantni fond" u iznosu od 3.000.000 KM.

Pravo na dodjelu grant sredstava po ovom programu ostvaruju poduzeća i obrti iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i poljoprivredne zadruge korisnici Kreditno-garantnog programa za poljoprivredu i prehrambenu industriju ili će biti zadužena u narednom periodu u okviru Kreditno-garantnog programa za poljoprivredu i prehrambenu industriju koji će biti objavljen u 2021. godini, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Postupak subvencioniranja dijela kamate bit će provođen na način da će se vršiti refundiranje dijela kamate na kredite odobrene u okviru navedenih programa za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stupnja zaposlenosti, obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija i investicija manjeg obima, kao i pokretanje novih poslovnih aktivnosti, rast i razvoj postojećih, povećanje konkurentnosti.

Danas je usvojen i Kreditno-garantni program za poljoprivredu i prehrambenu industriju. Ukupan iznos garancija po ovom programu koje će na teret Garantnog fonda izdavati Razvojna banka FBiH iznosi 100.000.000 KM, umanjen za garancije koje su izdate do 31. 5. 2021. godine.

Osnovni cilj je da u uvjetima otežanog poslovanja bude osigurana podrška poduzećima i obrtima iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i poljoprivrednim zadrugama za pokretanje novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih aktivnosti, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju.

Rok otplate kredita za stalna sredstva je do 120 mjeseci, uključujući grace period do 24 mjeseca. U strukturi odobrenog kredita, do 30 posto se može odnositi i na financiranje tekućih sredstava.

Garancije ne mogu biti izdavane za kupovinu zemljišta, poslovnih prostora, kupovinu poslovnih udjela ili dionica, financiranje transakcija između korisnika kredita i s njim povezanih osoba, te refinanciranju postojećih kreditnih i obaveza po osnovi financijskog lizinga.

Također, garancije se ne odnose na financiranje djelatnosti kao što su proizvodnja duhana i destiliranih alkoholnih pića, te povezanih proizvoda i trgovina njima, igre na sreću, kockanje, klađenje i kasina, proizvodnju oružja i streljiva, trgovinu na veliko i malo, iznajmljivanje i davanja u zakup (lizing) automobila i motornih vozila (rent-a car).

Ukupan iznos zajamčenih obveza Fonda prema jednom poduzetniku ili grupi povezanih poduzetnika ne može biti veći od 5.000.000 KM. Garancija Fonda za pojedinačni kredit iznosi 50 posto iznosa glavnice kredita, ali ne više od 3.000.000 KM.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!