[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/hubei-koronavirus-zavrsetak-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/hubei-koronavirus-zavrsetak-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/hubei-koronavirus-zavrsetak-xinhua.jpg","size":"91.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Wuhan procjenu visokog rizika smanjio na srednji, za pet okruga niski rizik

Wuhan je procjenu rizika za koronavirus smanjio s "visokog rizika" na "srednji rizik", izjavio je lokalni zdravstveni dužnosnik na  konferenciji za novinare u petak.

Procjena rizika od koronavirusa za pet okruga Xinzhou, Huangpi, Jiangxia, Caidian i Dongxihu dodatno je spuštena na "niski rizik", rekao je Liu Dongru, zamjenik šefa pokrajinske zdravstvene komisije, koji je rekao da je prijenos epidemije koronavirusa u Wuhanu, najteže pogođenom gradu, "u osnovi blokiran".

Wuhan je počev od 18. marta prijavio samo jedan novopotvrđeni slučaj koronavirusne bolesti (COVID-19).

Nisu prijavljeni ni novi potvrđeni slučajevi COVID-19 u Hubeiu izvan Wuhana već 22 dana, a pacijenti u gradovima Huanggang, Xianning, Enshi, Shiyan, Suizhou, Tianmen i Shennongjia su otpušteni iz bolnice, rekao je Liu.

Prema kriterijima rizika definiranim u smjernici koju je izdalo Kinesko državno vijeće, gradovi, pokrajine i okruzi u kojima nisu potvrđeni novi slučajevi u posljednjih 14 dana kategorizirani su kao područja s niskim rizikom, ona s manje od 50 slučajeva ili ona s više od 50 slučajeva ali bez koncentrirane epidemije klasificiraju se kao područja srednjeg rizika, a ona s preko 50 slučajeva kao i koncentrirana epidemija klasificiraju se kao područja visokog rizika.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!