[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/evropska-komisija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/100x73\/evropska-komisija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/evropska-komisija.jpg","size":"127.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

WTO odobrio zahtjev EU za carine na robu iz SAD-a zbog Boeinga

Tijelo za rješavanje sporova Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u ponedjeljak je odobrilo Evropskoj uniji "carine odmazde" na američku robu vrijednu četiri milijarde dolara (3,4 milijarde eura), kao odgovor na američke subvencije proizvođaču aviona Boeing.

EU je tražila carine u iznosu 8,6 miliona dolara, kao odgovor na carine koje su SAD uvele vezano za evropske subvencije Airbusu prošle godine.

Sankcije Evropske unije prvobitno je odobrio revizor WTO-a 13. oktobra, ali trebalo je odobrenje 164 države članice trgovinskog tijela.

U ponedjeljak je predstavnik WTO-a u Ženevi najavio da su članice WTO-a odobrile zahtjev Evropske unije za odobrenje izricanja mjera odmazde protiv Sjedinjenih Država zbog nepoštivanja presude WTO-a u vezi sa subvencijama američke vlade za Boeing.

Očekuje se da će EU sada odrediti carine na američku poljoprivrednu opremu i poljoprivredne proizvode, javlja DW.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!