[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/truck-2178246-1280.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/100x73\/truck-2178246-1280.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/03\/truck-2178246-1280.png","size":"270.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Waymo ne želi samo mijenjati vozače u taksijima već i u kamionima

Iz Wayama su kazali, kako niti jedan vozač na svijetu nije iskusan poput njihovog Waymo Drivera, koji je na testiranjima do sada bez većih problema odradio milione kilometara. 

Taj vozač, naravno nije čovjek, već je riječ o tehnologiji koja desetljeće upravlja automobilima u SAD-u i u praksi se pokazala kao vrlo pouzdana. Uprkos svim pozitivnim stranama "umjetne inteligencije" koja upravlja motornim vozilom, probleme mogu stvarati nepovoljni vremeni uvjeti, jer vozač nije dobro treniran po snijegu i mećavama, kao i u nekim situacijama u vožnji koje se rijetko dešavaju, što stvara probleme.

Upravo zbog tih problema, Waymo se odlučio na otvaranje novog testnog centra u Ohaju sa ciljem ispravljanja tih nedostataka. Oni žele unaprijediti svoju tehnoligiju, tako da će taj vozač biti doslovno, najbolji vozač na cestama. Dakle, kada u budućnosti se desi neka mećava ili neka vrlo rijetka situacija u vožnji, Waymo vozač će se sa lakoćom snaći i neće imati nikakvih prijetnji niti smetnji, što će povećati sigurnost ne samo tog motornog vozila, već i svih drugih na cesti.

Još jedna novina koja dolazi iz ove kompanije, a čiji autonomni taksiji već voze ljude po Phoenixu, odnosni se na otvaranje novog poigona i centra za razvoj. Taj novi poligon i centar će se nalaziti u blizini sjedišta Google-a u Mountain Vievu, te će na njemu testirati i baviti se istraživanjem autonomne tehnologije koja će upravljati kamionima. Dakle, osim što će Waymo vozač preuzeti posao od taksista, plan je da u budućnosti isto bude i sa vozačima kamiona. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!