[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/dodik.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/100x73\/dodik.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/dodik.jpg","size":"65.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić zamolio Dodika da se Srbi vrate u državne institucije i tamo bore za interese naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.Dvojica sagovornika ocjenili su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region, javlja Tanjug.

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi „besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći“.

On je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i doslijedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.

Vučić je kazao da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

“Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje”, dodao je Vučić.

Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu državnih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

On je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsjednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog.

“Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Vučić je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banja Luci obrazloži svoj prijedlog.

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dviju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavjestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvije vlada, za 27.januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!