[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/06\/l-231a892e2026d1ace52af51674c5dc9d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/06\/100x73\/l-231a892e2026d1ace52af51674c5dc9d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/06\/l-231a892e2026d1ace52af51674c5dc9d.jpg","size":"44.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić sudjeluje na samitu u Tirani

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sudjelovat će danas u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan jer bi izostanak sa summita, kako je kazao, bio štetan po Srbiju.

"Nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu, a ako ne bih otišao, možda i ne bi bilo koristi, ali bi bilo velike štete za našu zemlju", rekao je Vučić uoči odlaska na summit te dodao da će u Tirani biti "mnogo dobrih razgovora" za građane Srbije, među kojima i o besplatnom romingu između zemalja EU-a i zapadnog Balkana.

Vučić je prošlog tjedna najavio da neće sudjelovati na spomenutom summitu ljut zbog toga što je kosovska vlada za ministra izabrala umjerenog srpskog političara umjesto osobe blisko povezane s vladajućom strankom u Srbiji.

Lider Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašić imenovan je na mjesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, a za njegovu savjetnicu Rada Trajković, nakon što su Srbi ranije napustili kosovske institucije zbog neslaganja s odlukom Prištine o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim (RKS).

Vučić se jučer u Beogradu sastao s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i istaknuo da je neophodno primijeniti Briselski sporazum kojim je previđena obveza kosovskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih općina kao i poštivanja prava srpskog naroda na Kosovu.

Lajčak će se danas u Prištini sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!