[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/03\/vucic-7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/03\/100x73\/vucic-7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/03\/vucic-7.jpg","size":"409.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić kaže da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine

Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, poručio je u utorak u Beogradu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

Vučić je ocijenio da postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa dvije zemlje i za jačanjem političkog dijaloga, prenose beogradski mediji.

"Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja, jedna drugu smatraju izrazito prijateljskim zemljama", rekao je Vučić na konferenciji za medije, poručivši da "onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine".

"Smatramo da je važno da odgovorno radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava", rekao je srbijanski predsjednik koji je na sastanku s ukrajinskim kolegom iznio i svoje stavove o situaciji u Ukrajini.

"Srbija se nada da će svi problemi biti riješeni na miran način, da će se poštovati dogovori iz Minska i da je OESS veoma važna karika u uspostavljanju mira", istaknuo je Vučić.

Porošenko je naglasio kako je sastanak u Beogradu s predsjednikom Srbije nastavak sastanka u Turskoj te dodao kako dvije zemlje nemaju problema u bilateralnim odnosima. 

"Naš je zajednički cilj da ulazak u EU bude do 2025. godine. Želim da Srbija pobjedi sve prepreke na tom putu. Isti taj cilj je i želja za ukrajinski narod", rekao je Porošenko. 

 Ukrajinski predsjednik osvrnuo se i na odnose Beograda i Prištine.

 "Zauzimamo stav da kompromisom i uvažavanjem interesa Srbije treba da se riješi pitanje Kosova", kazao je Porošenko.

Podijelite ovaj članak!