[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/07\/evropa-vucic-hoti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/07\/100x73\/evropa-vucic-hoti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/07\/evropa-vucic-hoti.jpg","size":"68.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić i Hoti u Briselu: Otvorene nove teme razgovora Srbije i Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) u Briselu su nakon trilaterale sa zvaničnicima EU potvrdili da su otvorili teme oko Zajednice opština sa srpskom većinom, finansijskih potraživanja i imovine.

Vučić je novinarima poslije nove runde dijaloga Beograda i Prištine rekao da je razgovarano o nestalim osobama, interno raseljenim i ekonomskim pitanjima, a da je usaglašeno da se otvore dvije nove teme. Razgovori o ZSO bit će nastavljeni 17. septembre na nivou šefova pregovaračkih tima, a potom 28. septembra na visokom nivou.

Vučić je rekao da dolaze najteža pitanja, prema kojima postoje potpuno suprostavljeni stavovi, zbog čega će biti razgovori komplikovani i teški.

"U svakom slučaju nisam nezadovoljan današnjim sastankom", podvukao je on.

Vučić je rekao da je tokom dana u dvije sesije razgovarao sa Avdulahom Hotijem i Skenderom Hisenijem, dodajući da ti razgovori nisu nikad ni laki ni jednostavni za Beograd.

"Čim se bude formirala nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, idemo pred skupštinu sa temom KiM. Imali smo prije 5-6 mjeseci u parlamentu, ali želimo da svi koji učestvujemo u razgovorima iznesemo pred parlament o čemu se razgovara, šta je to što radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je izuzetno važno da više u budućnosti ni sa jedne strane ne bude uvođenja bilo kakvih taksi ili tarifa.

"To je za nas važno. Mnogi ljudi to potcjenjuju, naročito oni koji pristojno žive i ne zanimaju ih takva pitanja, a to su pitanja od suštinskog značaja za našu zemlju", rekao je Vučić i podsjetio da je sporazumom u Vašingtonu dogovoreno i da se Priština pridruži inicijativi "mini Šengen".

Ističe da će to stvoriti zajedničko tržište rada i robe i da će ona doprinijeti napretku cijelog regiona.

Vučić navodi da se u Briselu razgovaralo i o interno raseljenim i nestalim licima, kao i o mogućnosti uvida u sve arhive, kako bi se istražilo gdje su posmrtni ostaci 1.000 Albanaca i oko 530 Srba, koji se vode kao nestali.

Objasnio je da je smisao zajedničke izjave, koja je potpisana u Briselu, da će se nastaviti razgovori Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i da postignuti dogovori u Vašingtonu mogu dati doprinos dijalogu.

Upitan o zajedničkoj izjavi koju su potpisali on i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Briselu, uoči današnje runde razgovora na najvišem nivou, Vučić je rekao da su tu izjavu, kako je on razumio, potpisali svi zajedno, sa EU.

U zajedničkom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Predsjedništva se navodi:

"Povodom nastavka dijaloga izmedu Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjedniku Evropske komisije Žozepu Borelu da najviši prioritet daju evropskim integracijama i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, koji je ključni element njihovog puta ka EU.

Takođe, posvećeni su tome da udvostruče svoja zalaganja kako bi se obezbijedilo dalje usklađivanje sa EU u skladu sa obavezama koje je svaka strana preuzela.

Sa tim u vezi, nedavno postignuti dogovori u Vašingtonu, koji se zasnivaju na prethodnim obavezama iz dijaloga koje su dvije strane preuzele, mogu da daju koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!