[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/pruga.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/100x73\/pruga.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/14\/pruga.jpg","size":"74.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić i Biščević o potrebi jačanja suradnje Srbije i Hrvatske

Odnosi Srbije i Hrvatske važni su za cijelu regiju i zato se treba posvetiti razvoju dobrosusjedstva i suradnje, te prevladavanju prepreka proizašlih iz različitog gledanja na prošlost, poruka je s današnjeg razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića i hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića.

Vučić i Biščević razgovarali su o potrebi da se dvije zemlje posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa i jačanju suradnje, jer su odnosi Srbije i Hrvatske od značaja za cijelu regiju, naglašeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda za medije.

Predsjednik Srbije "istaknuo je očekivanje da će u budućnosti, kroz međusobno uvažavanje, biti prevladane prepreke nastale iz različitog shvaćanja prošlosti, kako bi politika mira i suradnje donijela obostranu korist građanima Srbije i Hrvatske, poglavito na ekonomskom planu".

Sugovornici su potvrdili "spremnost dviju strana za razvoj infrastrukturnih projekata, naročito željezničke pruge između Beograda i Zagreba", te angažiranje "na boljem iskorištavanju plovnosti Dunava".

Vučić i Biščević su istaknuli nadu da će okolnosti uskoro omogućiti obnovu političkog dijaloga, kao i rad mješovitih komisija u različitim oblastima, a Vučić je ukazao na značaj rada Komisije za pitanja nestalih osoba, ocijenivši da je to "prije svega, civilizacijsko i humanitarno pitanje".

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Biščević prenio je zahvalnost premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za Vučićevo osobno angažiranje u obnovi Kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i njenog ustupanja na korištenje hrvatskoj zajednici.

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća ranije je najavljeno da će ceremonija primopredaje biti svečano obavljena 19. listopada.

U priopćenju je naglašeno kako je "Vučić rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano", te da će "nastaviti da unapređivati položaj hrvatske zajednice u Srbiji, s kojom želimo živjeti u slozi".

Vučić je najavio da će se nastaviti zauzimati za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, kao što se i hrvatske vlasti zauzimaju za položaj Hrvata u Srbiji, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!