[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/11\/l-460279296a8cb984b1d9dd1a01f3f430.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/11\/100x73\/l-460279296a8cb984b1d9dd1a01f3f430.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/11\/l-460279296a8cb984b1d9dd1a01f3f430.jpg","size":"81.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević kazao je da se zalagao da beogradski izbori budu što prije, ali da je odluka da se izbori održe 2. lipnja najbolja jer se daje prilka za spuštanje tenzija među strankama.  

"Ovo je najbolja odluka, izbija se svaki argument za konfrontaciju u društvu, daje se prilika za spuštanje tenzija među strankama. Jeste li htjeli nove izbore - idemo na nove, jeste ste htjeli najduže vrijeme za pripreme - evo. To je urađeno ne da bi vam neko popuštao nego da bi se pravio dogovor i kompromis koji je prijeko potreban našoj državi", rekao je Vučević.

Vučević je istaknuo da Beograd nije samo lokalna samouprava već je mnogo više, i zato će dominirati velike teme, a ne samo gradske.

"Želimo da Beograd bude i dalje u sigurnim rukama, da ide u pravcu EXPO, a ne da ga uzmu avanturisti. Ići ćemo u što širem političkom frontu državotvornih stranaka", rekao je Vučević za TV Haapy.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će beogradski izbori biti raspisani za 2. lipnja te dodao kako nije bilo pritisaka da izbori budu odgođeni, ali da htio  postupiti kao predsjednik svih građana a ne samo kao član Srpske napredne stranke.

"Pozivam MUP da restriktivno tumači zakon o promjeni prebivališta sve do datuma zaključivanja biračkog popisa za izbore u Beogradu. Ovo je moj pokušaj, iako je možda greška, Ana Brnabić je rekla da bacam bisere pred svinje, ali ja mislim da trebamo imati punu stabilnost", rekao je Vučić.

Vučić je sinoć pozvao da se poštuju preporuke međunarodnih promatrača naročito o edukaciji birača i gužvama na biračkim mjestima.

Nakon prosinačkih izbora vladajuća  Srpska napredna stranka nije uspjela osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti u Beogradu pa je odlučeno da se ide na nove izbore u srbijanskoj prijestolnici.

Ponavljanje beogradski izbora izazvalo je nove prijepore srbijanske oporbe, koja mjesecima iznosi optužbe da su izbori pokradeni, i vladajućih koji su inzistirali da izbori budu što prije održani.

Međunarodni promatrači priopćili su kako je u izborima dominirao odlučujući angažman srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je, u kombinaciji sa sustavnim prednostima vladajuće stranke, stvorio nepravedne uvjete za kandidate.

Temeljene slobode su općenito poštovane u kampanji, ali je ona bila poremećena oštrom retorikom, pristranošću medija, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zlouporabom javnih resursa, stoji u izvješću ODHIR-a.

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji europskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!