[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-679d3078e9eebd471c14d3bb35b25b85.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/100x73\/l-679d3078e9eebd471c14d3bb35b25b85.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-679d3078e9eebd471c14d3bb35b25b85.jpg","size":"62.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučević: Incidenti na sjeveru Kosova poruka su Srbima da nisu poželjni

Srpski ministar obrane Miloš Vučević kazao je da se učestalim incidentima na Kosovu šalje poruka Srbima kako nisu poželjni u toj zemlji, a da je dijalog jedino racionalno rješenje za probleme između Srbije i Kosova.     

Prema njegovim riječima, atmosfera na Kosovu je toliko zapaljiva i napeta da je dovoljno upaliti jednu šibicu i sve bi krenulo u nepoželjnom smjeru.

"KFOR je svjestan svoje obveze i kao jamac mira obvezan je čuvati sve građane na Kosovu, bez obzira na njihovu nacionalnost", rekao je Vučević gostujući u jutarnjem programu Radiotelevizije Srbije.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice sinoć su odjeknule dvije detonacije, u incidentu nije bilo ozlijeđenih, a zamjenik zapovjednika kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti kazao je da su detonacije zabilježene u Bošnjačkoj mahali i Mikronaselju.

Kosovski premijer Albin Kurti najavio je u srijedu pojačano prisustvo Kosovske policije (KP) na sjeveru Kosova uoči tamošnjih lokalnih izbora u četiri općine, nakon incidenata u dvije općine dominantno naseljene Srbima, za koje se Beograd i Priština uzajamno optužuju.

Najmanje dva incidenta dogodila su se u utorak u Zubinom Potoku i sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, pri pokušaju članova općinskih izbornih povjerenstava (OIK) da, uoči izbora za gradonačelnike četiri većinske srpske općine, u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na sjeveru, a lokalni Srbi spriječili su ih da to učine.

Izvanredni izbori u četiri općine na sjeveru zakazani su za 18. i 25. prosinca nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija. Kosovski Srbi, uz potporu službenog Beograda, zahtijevaju da Priština dosljedno primijeni Briselski sporazum iz 2013. kojim se, uz pokroviteljstvo EU-a, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!