[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/l-2e6a9aeef7ede5d1a12eda7bbe1965bd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/100x73\/l-2e6a9aeef7ede5d1a12eda7bbe1965bd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/l-2e6a9aeef7ede5d1a12eda7bbe1965bd.jpg","size":"101.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

VSTV BiH spreman da krene u proces unapređenja postupaka imenovanja sudija i tužilaca

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) putem EU Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) okončalo je dvodnevnu radionicu na kojoj je zaključeno da se kriteriji za imenovanje sudija i tužilaca trebaju zasnivati na kvalitetu, integritetu i efikasnosti.

 

- Sistem imenovanja se mora pod hitno unaprijediti s obzirom na brojne nedosljednosti i propuste koji su u njima zabilježeni. Nedosljednost i preširoka diskrecija u primjeni pravila o imenovanju i napredovanju se i dalje mogu primjetiti. VSTV je ukazao spremnost da se krene u proces izmjene Poslovnika i drugih internih akata, što je dobar znak - izjavio je šef Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Alfredo Strippoli. 

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija istakao da kroz aktivnosti sa međunarodnim partnerima VSTV kontinuirano radi na jačanju imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

- Pozitivni trendovi postignuti su kada je u pitanju imenovanje kandidata koji nisu nosioci pravosudne funkcije. U tom kontekstu, VSTV BiH primjenjuje nove procedure zasnovane na Peer Review preporukama, a koje obuhvataju izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a BiH i Pravilnika o kvalifikacionom i pismenom testiranju kandidata za pozicije nosilaca pravosudnih funkcija - kazao je Lagumdžija.

Također, tokom radionice pružen je uvid kako su različiti kriteriji za imenovanje regulisani i evaluirani u Hrvatskoj.

Razgovaralo se o evaluaciji i ocjenama strukturiranog intervjua sa kandidatima, kako bi se osiguralo da se izbor i karijera sudija i tužilaca zasnivaju na kvalitetu, integritetu, sposobnosti i efikasnosti.

Realizacija TAIEX radionice „Unapređenje postupaka imenovanja sudija i tužilaca sa posebnim osvrtom na kriterije za izbor“ je jedna od aktivnosti kojim Vijeće nastoji unaprijediti proces imenovanja sudija i tužilaca što će doprinijeti ispunjavanju reformskih ciljeva VSTV-a i preporuka iz Izvještaja Evropske komisije za BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!