[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/vijeceministara2207.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/100x73\/vijeceministara2207.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/22\/vijeceministara2207.jpg","size":"90.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

VMBiH - Rast proizvodnje i izvoza, ali potreban i rast investicija i potrošnje

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - mart 2021. godine u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3 postoi porast robnog izvoza od 16,6 postou odnosu na isti period prethodne godine. Ovo su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije, uprkos činjenici da je niska osnovica (bazni efekat) iz prethodne godine.

Međutim, za stabilizaciju ekonomskih prilika potreban je oporavak domaće tražnje (potrošnje i investicija), uz rast zaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine bila niža za oko 1,7 postou odnosu na godinu ranije.

Bitnu determinantu ekonomskog oporavka u BiH predstavljat će i ekonomska kretanja u vanjskom okruženju koja još nisu na očekivanom nivou, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!