[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/15\/dodik.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/15\/100x73\/dodik.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/15\/dodik.jpg","size":"80.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vlasi: Dodik radi uz direktnu podršku iz Beograda i Rusije, vratiće se u institucije, ali neće prestati

Vučić strahuje od sankcija, on je obični glumac, a ne mirotvorac, kazao je Azem Vlasi, advokat i politički analitičar sa Kosova, prenosi Oslobođenje.

- On je izrastao iz Miloševićeve i Šešeljeve politike. Na jednoj strani potpaljuje, a na drugoj gasi. Sada hoće da preuzme tu ulogu mirotvorca. Poslije napada na Bošnjake u RS-u i Sandžaku, on ide u Priboj i izigrava mirotvorca, slika se sa hodžama i popovima. Sada će morati malo da smiri loptu, ali neće da odustane od svoijih namjera i ciljeva- smatra Vlasi pa dodaje da se na Kosovu pomno prate dešavanja u Bosni i Hercegovini, a da sve zabrinjava to što se dešava.

- Vidimo reprizu onoga što smo gledali devedesetih u BiH, a to je zapravo agresija velikosrpskog nacionalizma, koja je na Kosovu počela još 1989. godine. Sve ovo što se događa podsjeća na devedesete, a odvija se na talasima i ideji tzv. srpskog sveta što je zamjena termina za ‘Veliku Srbiju’ zbog čega su tada iz Srbije pokrenuta ratna dejstva širom tadašnje Jugoslavije, jer se ideja o Velikoj Srbiji nije mogla ostvariti mirnim putem. Sve što se događa u BiH podstaknuto je i generator toga je u Beogradu. Na vlasti u Beogradu su ljudi i ista ona politika, samo prilagođena sadašnjim okolnostima, koje smo vidjeli za vrijeme Miloševića prije trideset godina. Ništa Dodik ne radi svojeglavo, niti samovoljno. Sve što radi, radi uz direktnu podršku iz Beograda i Rusije. Iz Beograda smatraju da treba nastaviti borbu kako je rečeno u memornadumu ‘SANU 2’, ali ne ratom, nego političkim sredstvima. Sada vidimo iste tendencije, međutim sada je Dodik glavni izvođač radova u stvaranju sadašnje krize. Mi na Kosovu imamo svoju muku, jer iz Srbije vidimo tendenciju da se na Kosovu stvori RS kao što je to urađeno u Bosni, naveo je Vlasi.

Kazao je da je razlika između BiH i Kosova samo ta što bi ta RS na Kosovu bila znatno manja, nego ona u Bosni.

- Srbija time pokušava da izvuče Srbe iz Ustavnog sistema Kosova i vezuje ih za Srbiju. Međutim sada Srbija ne može posegnuti za prekrajanjem granica. Vulin je glasno govorio o tome vičući da je došlo vrijeme da se svi Srbi ujedine. U Crnoj Gori su išli na drugi način, sa litijama. U Beogradu nisu mogli da zamisle da Crna Gora prije Srbije uđe u EU. Vođeni time su organizovali litije. Dobili su vladajuću koaliciju u Crnoj Gori sa jednim glasom više i ništa se ne dešava. Srbija je zaustavila proces ulaska Crne Gore u EU. Radi na topljenju državnosti Bosne i Hercegovine, Crne Gore i njenog naroda, a na Kosovu želi izvući Srbe iz jurizdikcije Kosova. Ne smijemo dozovliti da se kriza u Bosni i Hercegovini produbljuje. Ono što je pozitivno jeste da su američke sankcije dale efekat, jer se ovih sanckija boji i Vučić, pojasnio je Vlasi.

Istakao je kako se Vučić ozbiljno boji sankcija, obzirom da su njima pogođeni njegovi kako Vlasi kaže, kriminalci na Kosovu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!