[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/l-af8d1e3be320c22e58e7bdd026cd89e4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/100x73\/l-af8d1e3be320c22e58e7bdd026cd89e4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/l-af8d1e3be320c22e58e7bdd026cd89e4.jpg","size":"86.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Vlada ZDK utvrdila Prijedlog zakona o turizmu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, na današnjoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona.

Zakon predviđa osnivanje turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, te je omogućeno i osnivanje općinskih/gradskih turističkih zajednica, a što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo.

U cilju koordinacije aktivnosti između turističke zajednice Kantona i turističkih zajednica općina/gradova, propisano je i formiranje turističkog vijeća kojeg će činiti direktor turističke zajednice Kantona, direktori ili ovlašteni predstavnici općinskih/gradskih turističkih zajednica odnosno općina/gradova, te jedan predstavnik Ministarstva za privredu.

Zakon o turizmu ne propisuje obavezu privrednih subjekata za plaćanja članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuju privrednike.

Planiranje i razvoj turizma u ovom kantonu usklađeno je sa svim planskim dokumentima, a iz novog zakona proisteći će podzakonski akti, koje treba donijeti u roku od godinu dana, kao i Strategija razvoja turizma Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Pres-službe ZDK. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!