[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-7ba77b1216641b6adfdb9e07ac061a26.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/100x73\/l-7ba77b1216641b6adfdb9e07ac061a26.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-7ba77b1216641b6adfdb9e07ac061a26.jpg","size":"67.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Vlada ZDK usvojila rebalans budžeta za 2024.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju rebalans budžeta tog kantona za 2024. godinu, koji sada iznosi 624.463.000 KM - potvrdio je Feni premijer Nezir Pivić.

Ovim je budžet tog kantona prvi put u historiji prešao i cifru od 600 miliona KM. 

-Ovo je prvi ovogodišnji rebalans kantonalnog budžeta i on je prije svega uslovljen iz razloga što smo na početku godine odlučili da poboljšamo materijalni status naših uposlenika, a budžet za ovu godinu bio je usvojen krajem prošle godine. Plaće smo povećali početkom ove godine pa je to i osnovni razlog za donošenje reabalansa - kazao je Pivić.

Ministrica finansija Dženana Čišija navela je kako provode odgovornu politiku, o čemu svjedoče i pokazatelji za prva tri mjeseca ove godine, u kojima nisu, kako je rekla, ostvareni veći rashodi od prihoda.  

Rebalansom su predviđena značajna sredstva za unapređenje različitih sektora te ostvarivanje ključnih programa Vlade ZDK.

-Usvojene su izmjene i dopune budžeta za 2024., uz Zakon o izvršenju budžeta za 2024. Budžet je na prihodovnoj strani uvećan za oko 29 miliona, a na rashodovnoj oko 32,5 miliona KM. Rebalansom je pokriveno povećanje plaća, uglavnom u sektoru obrazovanja. Nije bilo nekih značajnijih izmjena u okviru ministarstava - istakla je Čišija.

Rebalansom će, dodala je, biti u prilici podržati i projekt nabavke novih uniformi za policijske službenike, za što je već pokrenuta procedura u skladu sa Uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federacije Bosne i Hercegovine.

-Bit će nabavljena i nova terenska vozila i oprema za policiju, među kojima je uvrštena nabavka pet dronova i HD auto kamera za potrebe Uprave policije MUP-a ZDK, čime će se značajno unaprijediti operativne sposobnosti policije - kazala je Čišija.

Rebalansom su između ostalog planirana i sredstva za nabavku građevine za potrebe rješavanja skladišnog prostora za Kantonalnu upravu Civilne zaštite ZDK, zatim za provođenje projekta uspostavljanja IT hub-a i start-up inkubatora u Zenici, za izradu idejnog rješenja i projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica, za uređenje parking prostora ispred zgrade u kojoj su smještene institucije ZDK-a, za nabavku udžbenika za osnovne škole, za nastavak projekta energetske efikasnosti škola, za nabavku opreme, rekonstrukciju i investiciono održavanje u školama, za poboljšanje rada i projekte JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama te JU Penzionerski dom sa stacionarom, kao i podršku Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka“.

- Rebalans budžeta je rezultat pažljive analize potreba kantona i koordinacije s Federalnim ministarstvom finansija, koje je dostavilo smjernice za ovaj proces - kazala je Čišija.

Vlada ZDK danas je donijela odluku za podršku nastavku rekonstrukcije zgrade Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

-Danas smo donijeli odluku za izdvajanje dodatnih 200.000 KM za nastavak rekonstrukcije BNP-a, ovog puta njegove unutrašnjosti. Ranije smo izdvojili 450.000 KM za sanaciju krova pa je i ovo dokaz da maksimalno opredjeljeni da pomažemo institucije kulture - istakao je Pivić, napomenuvši da su u manje od godinu dana u obnovu zgrade BNP-a, nad kojim osnivačka prava ima Grad Zenica, uložili 650.000 iz budžeta ZDK-a. 

Vlada ZDK-a, nakon što je Nacrt zakona o robnim rezervama ZDK-a dobio podršku na Skupštni ZDK te nakon što je prošao procedure javne rasprave, danas je usvojila spomenuti zakon i u formi prijedloga, a uskoro će se ponovo naći i pred zastupnicima  Skupštine ZDK-a.

Direktor Direkcije za robne rezerve ZDK Zoran Martinović kaće da će novi zakon zamijeniti aktuelni koji je na snazi od 1997. godine te je “bilo krajnje vrijeme da se napravi jedan novi zakon, koji će biti usklađen i sa svim novonastalim propisima u svim oblastima”.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!