[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/13\/l-6494bed80d24f738d9aaa49143b6e66e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/13\/100x73\/l-6494bed80d24f738d9aaa49143b6e66e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/13\/l-6494bed80d24f738d9aaa49143b6e66e.jpg","size":"49.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Kosovska Vlada zatražila je u srijedu od Katastarske agencije da uknjiži zemljište manastira Visoki Dečani i tako provede odluku Ustavnog suda Kosova, kojom je manastiru potvrđeno vlasništvo nad zemljištem i šumom.

"Danas smo kazali Katastarskoj agenciji Kosova da provede odluku Ustavnog suda, dok je ministrica Donika Gervala zatražila od Vijeća Europe usmeno obavještenje o ovom pitanju", kazao je Kurti na današnjoj sjednici Vlade Kosova.

Tako bi se presuda Ustavnog suda iz 2016. godine o pitanju 24 hektara zemlje i šume koji pripadaju manastiru Dečani, mogla provesti nakon 8 godina, unatoč protivljenju lokalne vlasti na čelu s oporbenom strankom Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

Ustupanje zemljišta pravoslavnom manastiru Dečani moglo bi odlučiti o zahtjevu Kosova za članstvo u Vijeću Europe tijekom Parlamentarne skupštine te institucije koja će se održati u travnju.

Iz Eparhije raško-prizrenske očekuju od kosovskih institucija da konačno urade svoj dio posla u skladu sa zakonom te upišu zemljište koje je u vlasništvu tog manastira u središnji katastar.  

"Što se tiče spremnosti za dijalog u cilju unapređenja života i rješavanja praktičnih pitanja naša crkva uvijek je bila i ostala otvorena za razgovor sa svim ljudima dobre volje, što smo na djelu pokazivali svih ovih godina", priopćeno je Feni iz Eparhije raško-prizrenske.

Predstavnici lokalne vlasti odbijali da manastir Visoki Dečani upiše 24 hektara zemlje i šume u katastar jer smatraju da ta imovina pripada poduzećima Apiko i Ilirija, te da nikada nije pripadala manastiru.

Također ističu da je Ustavni sud potvrdio odluku bivšeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića iz 1997. godine kojom je zemljište poklonjeno manastiru Visoki Dečani.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!