[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/14\/fna-118292.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/14\/100x73\/fna-118292.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/14\/fna-118292.jpg","size":"99.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Vlada Japana BHANSA-i donirala specijalno namjensko vozilo

Vlada Japana donirala je specijalno namjensko patrolno vozilo i rezervne dijelove, koji su danas posredstvom Ministarstva komunikacija i transporta BiH, predati Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA).

Radi se o specijalnom vozilu namijenjenom za održavanje meteorološkog sistema za osmatranje na lokaciji Jedinica prilazne aerodromske kontrole leta Sarajevo, a ministru komunikacija i prometa BiH Vojinu Mitroviću uime Vlade Japana vozilo je simbolično predao ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto.

Izražavajući zahvalnost ambasadoru i Vladi Japana, ministar Mitrović je podsjetio da je tokom 2018. realizovan dio granta pomoći u vidu donacije meteorološke opreme (model AMOS 5100), koji se sastoji od dvije automatske meteorološke stanice sa sistemom za osmatranje vremena, instalirane na dvije lokacije - Međunarodnom aerodromu Sarajevo i na Bukoviku, u blizini Sarajeva.

- Ukupna vrijednost meteorološke opreme, uključujući obuku osoblja i rezervne meteorološke senzore automatske meteorološke stanice, iznosila je oko 362.000 KM. Danas se radi o primopredaji drugog dijela preostalih sredstava granta pomoći, kada je riječ o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju, u vidu donacije specijalnog namjenskog vozila, ukupne vrijednosti oko 256.000 KM (uključujući i rezervne dijelove), čija je namjena preventivno i korektivno održavanje instalirane meteorološke opreme, kao i za ostale potrebe operativnih službi kontrole letenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Dakle, kada se radi o BHANSA-i, ukupna vrijednost donirane meteorološke opreme i specijalnog namjenskog vozila je oko 618.000 KM - istakao je Mitrović.

Vlada Japana, kako je kazao ambasador Sakamoto, donira ovo vozilo za održavanje kao pomoć aktivnostima BHANSA-e u omogućavanju povezivanja i sigurnosti transporta zračnim putem čime se ujedno pomaže ekonomskim aktivnostima i mobilnosti građana.

- Japan pridaje veliki značaj povezivanju u skladu sa incijativom o saradnji za zapadni Balkan. Činjenica je da je povezivanje glavni most koji povezuje ljude, društva, privrede i zemlje u budućnosti... Želja mi je da se ovo vozilo koristi u BiH i bude pamćeno dugo vremena kao jedan od simbola dobrih bilateralnih odnosa između naše dvije zemlje - naveo je japanski ambasador.

Ministar Mitrović je uime Vijeća ministara BiH vozilo predao direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu koji je kazao da su država Japan i njen narod istinski prijatelji BiH i uvijek spremni da pruže pomoć.

- Ovo vozilo posljednji je dio velike donacije Japana u okviru granta pomoći između Vlade Japana i Vijeća ministra BiH iz 2014. godine kojim je osigurana nabavka važnog dijela meteorološkog sustava za odvijanje zračnog prometa - kazao je Primorac dodajući da se na ovaj način doprinosi podizanju nivoa njihovih cjelokupnih usluga, posebno meteoroloških na još viši nivo.

Također je naglasio koliko ova donacija pridonosi sigurnosti, kako prometa na Sarajevskom aerodromu, tako i u kompletnom zračnom prostoru BiH jer omogućava korisnicima njihovih usluga informiranost o vremenskim prilikama tokom leta što je jedan od ključnih sigurnosnih faktora prilikom pružanja usluga zračne navigacije.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!