[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/19\/l-313b3b2d4b6e25880af1da73be69dfac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/19\/100x73\/l-313b3b2d4b6e25880af1da73be69dfac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/19\/l-313b3b2d4b6e25880af1da73be69dfac.jpg","size":"94.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Vlada HNŽ-a za razvoj turizma izdvaja 2,34 milijuna KM

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u srijedu usvojila je niz programa utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. godinu Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša, u ukupnom iznosu od 2.350.000,00 KM.

Riječ je o sredstvima namijenjenim poticaju razvitka turizma kao strateške gospodarske grane u Županiji, a bit će realizirana kroz transfere drugim razinama vlasti, transfere neprofitnim organizacijama i transfere za jačanje turističkih kapaciteta, izvijestili su iz Vlade i najavili objavu javnih poziva, s jasnim mjerilima za odabir korisnika sredstava po zaprimljenim prijavama.

Također, Vlada je, na prijedlog Ministarstva financija HNŽ-a, usvojila i Smjernice ekonomske i fiskalne politike HNŽ-a za razdoblje od 2025. do 2027. godine. Usvojena je i Odluka o isplati naknade za korištenje godišnjih odmora za tekuću godinu za sve proračunske korisnike u iznosu od 50 posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH prema zadnjem objavljenom podatku Federalnoga zavoda za statistiku.

Vlada je usvojila i dvije informacije o apliciranjima na Interreg europske programe, a riječ je o apliciranju Ministarstva gospodarstva na projekt ''Poboljšanje politike za bolje upravljanje poslovanjem kroz integraciju umjetne inteligencije'' i apliciranju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na projekt ''Green LUPO''. Vlada je dvama ministarstvima dala suglasnost za ustrojavanje stručnih timova za apliciranje i provedbu svih aktivnosti vezanih za apliciranje te, u slučaju odobrenja, za provedbu projekata.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, usvojena je Odluka o uporabi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u u školskoj 2024. / 2025. godini.

Udžbenici i priručnici odobreni od strane resornoga ministarstva za školsku 2015./ 2016. godinu, i otad pripadajućim odlukama zadržani u uporabi, ostaju na snazi i za sljedeću školsku godinu. Izuzetak su udžbenici i priručnici za prve i šeste razrede u osnovnim školama koje nastavu izvode prema nastavnomu planu i programu na hrvatskom jeziku. Oni su izuzeti glede provedbe kurikularne reforme koja u tim razredima otpočinje s početkom sljedeće školske godine, a kojoj je nužno prilagoditi udžbenike i priručnike koji su u postupku izradbe te će biti naknadno odobreni od strane Ministarstva, pojašnjavaju iz Vlade.

Uz navedeno, Vlada je usvojila i Odluku o razdoblju turističke predsezone, glavne turističke sezone i posezone u turističkim mjestima u HNŽ-u. U skladu s njom, glavna sezona u Mostaru, Konjicu, Jablanici, Prozor-Rami, Čitluku, Čapljini, Stocu i Ravnomu traje tijekom cijele godine.

Predsezona na Boračkom jezeru trajat će od 1. do 30. lipnja, u Međugorju od 1. ožujka do 30. svibnja, a u Neumu od 1. svibnja do 14. lipnja. Glavna sezona u ta tri mjesta trajat će od 1. srpnja do 31. kolovoza odnosno od 1. lipnja do 30. rujna te od 15. lipnja do 14. rujna, dok će posezona na Boračkom jezeru trajati od 1. do 30. rujna, u Međugorju od 1. listopada do 31. studenog, a u Neumu od 15. rujna do 31. listopada. Izvansezonsko razdoblje na Boračkom jezeru je od 1. listopada 2024. do 31. svibnja 2025., u Međugorju od 1. prosinca 2024. do 28. veljače 2025., a u Neumu od 1. studenog 2024. do 30. travnja 2025. godine.

Pravna osnova za donošenje te odluke Uredba je o boravišnoj pristojbi u HNŽ-u, a iznos pristojbe utvrđuje se, osim prema razredu turističkoga mjesta, i prema razdoblju turističke sezone. Kod određivanja trajanja razdoblja uzete su u obzir klimatološke i prirodne značajke, zemljopisni položaj, povijesni i kulturni resursi te komparativne prednosti svake od jedinica lokalne samouprave, kao i dostupni podaci o broju noćenja i prihoda kroz godine, navode iz Vlade.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, danas je usvojena Uredba o sadržaju, uvjetima, načinu i programu polaganja ispita za profesionalne vatrogasce u HNŽ-u, zaključuje se u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!