[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-a1233ce804108bd507c9b75815843079.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/100x73\/l-a1233ce804108bd507c9b75815843079.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-a1233ce804108bd507c9b75815843079.jpg","size":"56.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Vlada FBiH - Izmijenjena Uredba o naknadama koje nemaju karakter plaće

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Vlada FBiH danas je izmijenila Uredbu o naknadama koje nemaju karakter plaće, te donijela Uredbu o naknadama koje pripadaju sudijama Vrhovnog suda Federacije BiH i tužiocima Federalnog tužilaštva FBiH koje nemaju karakter plaće. Također na prijedlog federalnih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova date su saglasnosti na sporazume o osnovici i bodu za obračun plaća, te osnovici za obračun plaća policijskih službenika.

Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o načinu namjenskog utroška sredstava ostvarenih po osnovu prihoda za posebnu namjenu - takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za period 2023-2026. godina.

Doneseno je Rješenje kojim se dozvoljava korisniku eksproprijacije, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, ulazak u posjed nekretnina potpuno eksproprisanih Rješenjem nadležne službe Općine Usora, prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji. U zahtjevu Autocesta se, pored ostalog, ističe da je postupak eksproprijacije vođen radi izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo.

Također, doneseno je Rješenje kojim se dozvoljava korisniku eksproprijacije, JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno eksproprisane Rješenjem Grada Živinice putem nadležne službe. U zahtjevu se, pored ostalog, ističe da je postupak eksproprijacije vođen u svrhu realizacije projekta izgradnje ceste Šićki Brod - Đurđevik, dionica 1, poddionica 2.

Poslovni prostor u Mostaru, ulica Brune Bušića bb, površine 132,22 m², daje se na privremeno korištenje, bez naknade, na period od pet godina, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B Mostar.

Usvojen je treći izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška grant sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2020. godinu ovom ministarstvu  „Kapitalni transferi javnim preduzećima - Finansiranje razvojnih projekata u FBiH iz oblasti namjenske industrije“.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu. Danas je prihvaćena i informacija ovog federalnog zavoda o rezultatima realizacije Programa dugoročnih plasmana za podsticaj zapošljavanja iz sredstava revolvinga (stanje na dan 30.9.2022.godine), te zadužen ovaj zavod da kontinuirano prati efekte zapošljavanja i održavanja nivoa zaposlenosti kod korisnika sredstava svih kreditnih linija.

Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji Akcionog plana za implementaciju i Strategije razvoja namjenske industrije FBiH za period 2012-2022. godine. Ovo ministarstvo zaduženo je da pokrene aktivnosti za izradu Strategije razvoja namjenske industrije Federacije BiH za period 2024-2034. godina.

Usvojena je i informacija Federalnog ministarstva pravde i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove o doradi informacionog sistema zemljišne knjige i katastra u FBiH putem Projekta registracije nekretnina. Vlada daje podršku realizaciji aktivnosti predviđenih „Studijom izvodljivosti nove sistemske i softverske arhitekture informacionog sistema zemljišne knjige i katastra u Federaciji BiH“, te će na prijedlog Ministarstva i Uprave osnovati radnu grupu za implementaciju dorade informacionog sistema zemljišne knjige i katastra u FBiH.

Danas su doneseni potrebni akti za raspisivanje javnih konkursa za izbor i nominiranje za imenovanje članova Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo, te za izbor i nominovanje članova Nadzornog odbora Privrednog društva Aluminij d.d. Mostar uime državnog kapitala.

U Drugostepenu stambenu komisije za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova i dodjelu stanova na korištenje iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije BiH, danas su, na period od jedne godine, imenovani Zdravko Buljeta (predsjednik), Azra Koso i Muhamed Bajrić (članovi).

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Stipo Buljan (UNIS Group d.o.o.) i Dragana Batinić Plakalović (Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo), saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!