[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/02\/01\/289091813-606833244025082-8513439968617553225-n.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/02\/01\/100x73\/289091813-606833244025082-8513439968617553225-n.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/02\/01\/289091813-606833244025082-8513439968617553225-n.jpg","size":"119.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

VK RAMA snažnim „zaveslajima“ jača međuljudske odnose: Političari bespotrebnim izjavama stvaraju jaz među etničkim grupama

Članovi veslačkog kluba Rama su na posljednjoj prošlogodišnjoj regati mini kupa Veslačkog saveza Dalmacije održanoj u Splitu , u  kategoriji Juniora A, postigli izuzetan uspjeh- bili su ukupni pobjednici i odnijeli pehar kući, osvojili su dvije zlatne  i dvije srebrene medalje. Odlične uspjehe u prošloj godini ostvarili su i kao juniorska veslačka reprezentacija Bosne i Hercegovine na Balkanskom prvenstvu održanom u  Višegradu. Na 44. Međunarodnoj veslačkoj regati MARIBOR 2022  odlično odveslana regata za njihovog mladog veslača i zaslužena pobjeda u jakoj konkurenciji. Nizali su se u prošloj godini uspjesi njihovih veslača a na Ramskom jezeru, u organizaciji ovog kluba, održana je i 10. veslačka regata „Lake to lake“ na kojoj je nastupalo šest klubova iz BiH i Hrvatske.

vkrama.jpg

Mini kup u Splitu

 

Ovaj klub osnovan je 2013. godine na Šćitu, opštini Prozor Rama, nakon realizacije projekta „Lake to Lake green tourism“. U klubu svakodnevno treniraju djeca i mladi iz ove opštine, a kuriozitet je da su prakično jedni od rijetkih aktivnih klubova u Bosni i Hercegovini u ovom sportu. Međutim, osim veslanja, akcenat stavljaju i na rad sa mladim ljudima kao i turizam te zaštitu okoliša. Kako su nam kazali, misija kluba je kreiranje uslova za zdravo odrastanje kroz sportsko angažovanje i promovisanje sportske, prirodne i kulturne vrijednosti lokalnih zajednica u BiH, dok je vizija osnaženi mladi koji žive u  zdravom i sigurnom okruženju.

Naš cilj je između ostalog rad s mladima, upoznavanje i suradnja mladih u BiH iz različitih sredina. Na taj način dajemo svoj doprinos u razvoju međuljudskih odnosa u našoj državi – ističe Filip Šimunović trener VK Rama.

filip-simunovic-2-1-1.jpg
Filip Šimunović

 

Na tragu proklamovih vrijednosti ovaj klub je tokom prošle godine  organizovao i sproveo projekat „Upoznajmo našu BiH“   kroz koji su dodatno razvili poznanstva i prijateljstva između nekoliko udruženja. 

-Ovoga puta smo u cijelu našu zajedničku priču uključili i Crveni križ općine Travnik i njihove volontere koji su se stvarno potrudili i ozbiljno shvatili zadaću ovoga projekta. Rado su odazvali na projektne aktivnosti, upoznali su druge vršnjake te stvorili nova poznanstva. Kroz tri aktivnosti, odnosno posjete, mladi su se upoznali i s krajolikom te povijesnim i geografskim odlikama općina Travnik, Prozor-Rama i Livno. Tokom sve tri aktivnosti mladi su pričali, upoznavali se, raspitivali se o životima drugih te iskreno uživali jedni s drugima. Iz razgovora s ovim mladim ljudima da se zaključiti da imaju malo prilika iskusiti nešto slično ovom projektu, pa se stoga raduju svakoj novoj aktivnosti i svakom novom projektu kojim bi se ponovno družili i provodili kvalitetno vrijeme zajedno – sumira Šimunović.

vk-rama.jpg

Kako pojašnjavaju u VK Rama, Travnik je grad pun povijesnog i kulturnog naslijeđa, grad u kojem su godinama živjeli i djelovali i Bošnjaci i Hrvati, jedni pored drugih te da je to dana grad koji nudi iste prilike svima i u kojem je suživot moguć i poželjan. Stoga je, kažu nam, i jedan od razloga posjete ovom gradu bio pokazati mladima iz druge dvije opštine upravo tu zajedničku ljudsku notu jedne zajednice te poticati mlade na razmišljanje kako u svojim zajednicama nešto mijenjati. Tokom boravka su posjetili i kuću Ive Andrića, obišli su Stari grad, Plave vode, popili čuvenu Lutvinu kafu. Organizirali su i radionicu u cilju jačanje kapaciteta mladih i stvaranje motivacija za aktivno djelovanje u društvu putem neformalnog obrazovanja, informiranja, traženja i davanja pomoći u znanju, kreativnosti, kao i potaknuti što veći broj mladih na izgradnju mira.

Druga projektna aktivnost održana je na području općine Prozor-Rama, tačnije na prostoru Veslačkoga centra Rama. Po dolasku gostiju organizirana je akcija čišćenja dijela obale oko Ramskoga jezera te neizostavno druženje i kupanje na Ramskom jezeru. Dan poslije je organizovano planinarenje do Jaklićke planine i Draševa, s kojih se pruža prekrasan pogled na Ramsko jezero. Ova fizička aktivnost poslužila je za bolje upoznavanje mladih te za upoznavanje s istorijom i geografijom kraja. Nakon toga je uslijedila radionica na temu promocije aktivizma i volonterizma s ciljem osnaživanja mladih za kontinuirani razvoj volonterstva putem odgoja i obrazovanja te učenja djece novim inovativnim volonterskim vještinama i znanjima. Nakon toga su uslijedile sportske igre mladih i druženje.

vk-pro-buducnost.jpg

Finalna aktivnost projekta "Upoznajmo našu BiH" uz podršku projekta PRO- Budućnost, USAID-ovog projekta izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini, održana je u Livnu. Voditelji projekta, Veslački centar "Rama" i učesnici i učesnice su posjetili Livno, prelijepi kraj koji nudi niz aktivnosti na otvorenom. Prvog dana organizovana je radionica na temu međuetničkog dijaloga i suradnje. Cilj radionice je upoznati se s mladima koji dolaze iz drugih etničkih i vjerskih zajednica te im pružiti priliku da bolje upoznaju vlastiti identitet i identitete drugih. Drugoga dana učesnici i učesnice su uživali u prirodi s Livanjskim konjima. Posjetili su i okolne proplanke s ciljem pronalaska još zanimljivih destinacija livanjskog kraja.

Smatramo da je ovo bilo jedno predivno iskustvo za mlade, vidjeti i doživjeti konje na slobodi i njihovom prirodnom okruženju, te tako stvariti sjećanja za život, kazali su organizatori.

288312671-598960364774294-9186275113309438615-n.jpg

Cilj radionice bio je upoznati se s mladima koji dolaze iz drugih etničkih i vjerskih zajednica te im pružiti im priliku da bolje upoznaju vlastiti identitet i identitete drugih, osvijestiti da pripadamo u više različitih skupina u isto vrijeme, osvijestiti da se pripadnost skupinama vremenom mijenja, te osvijestiti osjećaje koji se javljaju kod istupanja/pristupanja skupinama. Za potrebe foto safaria iskoristili smo domaće vodiče te uživali u prirodi s livanjskim konjima. Posjetili smo okolne proplanke s ciljem pronalaska još zanimljivih destinacija i priča livanjskog kraja. Smatramo da je ovo bilo jedno predivno iskustvo za mlade, vidjeti i doživjeti livanjske konje na slobodi i njihovom prirodnom okruženju. Time smo imali priliku stvoriti sjećanja za život – navodi Šimunović. U pomenutim aktivnostima učestvovalo je 30-40 mladih ljudi.

Uključite mlade u donošenje odluka i čujte njihov glas

Naš sagovornik navodi kako su kolege saradnike upoznali na seminarima Etičkog kodeksa za organizacije civilnog društva u BiH (OCD) te da je veliku ulogu u svemu imao Institut za razvoj mladih KULT koji ih je i okupio na jednom mjestu.

277232678-1276897956130308-6652438017594710192-n.jpg

Prema njegovim riječima njihovi gosti nisu samo veslači uprkos činjenici da su veslački klub, ali da ovakve prilike koriste za popularizaciju veslanja i pronalaženje partnera u drugim mjestima u BiH. Nažalost, iskreno priznaju da u tome do sada baš i nisu imali prevelikog uspjeha, ali da ne odustaju.

- Mladi se ljudi ne sjećaju, ali svakodnevno na medijima imamo redovna izvještavanja o ratu, izjave političara te na neki način od tolike priče mladi prolaze kroz taj rat putem medija i lokalnih priča. Smatram da je i dalje potrebno jačati međuetničko pomirenje pogotovo u manjim i ruralnim sredinama. Međuetnička suradnja postoji u svakodnevnom životu, ali ne koliko bi trebalo. Smatram da najveću krivicu za ovo stanje imaju političari, njihove izjave o ratu, povijesti BiH jer su potpuno nepotrebne. Svojim djelovanjem ili nedjelovanjem stvaraju jaz među etničkim grupama koje zapravo imaju isti interes, bar većina njih – smatra Šimunović.

Iako je sezona veslanja završena, u klubu kažu kako treninge održavaju tokom cijele godine. Kada se ne pripremaju u teretani, onda treninzi podrazumijevaju planiranje, biciklizam i skijanje.

opcina-prozor-rama-zajedno-na-vrhu-planinarenje-na-idovac.jpg

- Trenutno se spremamo za novu veslačku sezonu, te pripremamo kalendar rada kluba za druge aktivnosti. Nisam obišao sve zemlje svijeta da znam koja je najljepša, ali BiH je moja domovina i meni je najljepša – ističe ponosno Šimunović.

Na kraju razgovora smo ga zamolili za njegovu viziju kako vidi BiH za deset godina.

- Ne vjerujem da će se nešto značajno promijeniti u BiH za sljedećih 10 godina. Ipak, navijam za promjene kada su u pitanju mladi- da se ulože sredstva za bolju edukaciju mladih, da se uspori i eventualno zaustavi iseljavanje mladih dobrim stranačkim politikama i da se mladima da prilika da se aktivno uključe u procese donošenja odluka na višim razinama kako bi se i njihov glas čuo – poručuje ovaj trener jedinog aktivnog veslačkog kluba u našoj zemlji.


 

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog tekta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".



 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!