[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/talibani-849404.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/100x73\/talibani-849404.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/talibani-849404.jpg","size":"97.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Vjerski učenjaci i plemenske starješine na skupu na kome se traži odobrenje talibanske vladavine

 Hiljade afganistanskih vjerskih učenjaka i plemenskih starješina okupilo se u prijestolnici Kabulu u četvrtak na sastanku kome su prisustvovali isključivo muškarci za koji se talibani nadaju da će odobriti njihovu tvrdokornu islamističku vladavinu.

Zvaničnici su pružili šture detalje o sjednici "loja jirge", tradicionalnog skupa na kome se konsensuzom razrješavaju međusobne razlike. Medijima je zabranjeno prisustvo.

Sastanak je uslijedio sedmicu nakon što je jak potres pogodio istok zemlje kada je poginulo više od 1.000 ljudi, a desetine hiljada su ostali bez doma.

Čak i prije potresa talibani su se mučili da upravljaju zemljom kojom dugo vremena dominiraju ekonomski problemi, i ovisna je o stranoj pomoći koja je presušila nakon svrgavanja vlade koja je uživala zapadnu podršku u augustu prošle godine.

Zvaničnici iz Sjedinjenih Država trebali bi se sastati s visokim talibanskim čelnicima tokom dana radi razgovora o deblokiranju nekih od afganistanskih rezervi, dok Washington nastoji da osigura da novac ide direktno za pomoć stanovništvu umjesto islamističkoj grupi.

Talibanski izvor izjavio je za AFP u ovoj sedmici da će kritike režima biti dopuštene na trodnevnoj jirgi, i raspravljat će se o drugim spornim temama poput obrazovanja djevojčica, što je podijelilo mišljenja u pokretu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!