[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/09\/telefoni-eta-80.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/09\/100x73\/telefoni-eta-80.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/09\/telefoni-eta-80.jpg","size":"292.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

VJEROVALI ILI NE : Nepoznata priča o sjajnom (jugo)slovenskom dizajnu i plagijatima

(priredio: Z. Č.)

OLIMPIK: Jedna od najuspješnijih priča telefona Iskre, iz Kranja, počinje 1978. kada je ETA model 80, pod nazivom Olimpik, predstavljen na Sajmu elektronike u Ljubljani. Dizajnirao ga je dr. Davorin Savnik, šef odjela dizajna Iskra, koji je preminuo 2014. Telefon je imao karakterističan oblik, koji ga je prilično razlikovao od prethodnih modela pa su mnogi tada bili skeptični. Jedna od najvećih specifičnosti ovog modela je bio elektronski (slipstreamed) ton, a upravo ta funkcija mu je omogućila da bude izabran kao službeni telefon na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine.

Anegdota kaže da je prilikom predstavljanja Olimpijskom komitetu neko zatražio da se javi na poziv iz susjedne prostorije. U tom trenutku ETA 80 je počela da svira „Kalinku“ (popularnu rusku pjesmu) i to je bilo dovoljno da istog trenutka pometu konkurenciju.

I NAGRAĐIVAN I KOPIRAN: ETA 80, koji je bio u redovnoj proizvodnji od 1980. godine, nudio se u raznim bojama kućišta od termoplastičnih materijala. Bješe jednostavan, dokazano izdržljiv, što mogu potvrditi svi oni koji pripadaju malo starijoj generaciji. Model ETA 85 je imao integrisanu tipkovnicu, ali je uspio da zadrži prepoznatljiv, elegantan oblik svog prethodnika.

Hrabra forma i funkcionalnost telefona ubrzo su privukli pažnju stručne javnosti. Uslijedile su i međunarodne nagrade. Dobitnik je nagrade Industrieform u Hanoveru, a 1984. godine mu je dodijeljena prestižna državna nagrada japanskog Ministarstva industrije i vanjske trgovine G-mark. Model je bio nagrađen s osam dizajnerskih priznanja, što ga čini jednim od najnagrađivanijih telefona na svijetu. Nažalost, vjerovatno i najčešće kopiran.

Ubrzo nakon prezentacije 1978. godine, telefon je kopiran u dvije američke tvornice. Čini se da Iskra nije očekivala takav uspjeh ETA 80 te ga nije adekvatno zaštitila na svim tržištima.

200 MILIONA PRODATIH PRIMJERAKA: Postepeno se pojavljivalo sve više falsifikata, a zahvaljujući profesoru Rido Busseu, suosnivaču nagrade, a kasnije i suosnivaču muzeja Plagiarius, može se zahvaliti da na kraju i Iskra nije optužena za plagijat. Naime, ispostavilo se da ima najmanje šesnaest primjeraka ovog modela telefona. Samo Goldstar (prethodnik današnjeg korejskog LG elektronskog giganta) je prodao oko 160 miliona kopija Savnikovog telefona. Prema nekim procjenama, kada se saberu svi plagijati, prodano je između 200 i 300 miliona primjeraka modela ovog telefona, što je nevjerovatan broj. Poređenja radi, Iskra je napravila "samo" pet miliona komada. Amerikanci su telefon predstavili kao svoj, a primjeri postoje u Whitney muzeju američke umjetnosti, čak su i objavljene 1986. godine u knjizi o američkom dizajnu 20. stoljeća. Štaviše, cijena za (lažni) telefon na američkom tržištu, u njujorškoj veleprodaji Macy's, bila je oko 70 dolara, a cijena Iskrinog modela samo deset.

Uprkos svim falsifikatima, ETA 80 je u decembru 2010. uvrštena u dizajnersku kolekciju Muzeja moderne umjetnosti MoMA u New Yorku, a telefon je također dio zbirke Muzeja moderne umjetnosti u Münchenu.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!