[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/vive-zene-kiseljak-51.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/100x73\/vive-zene-kiseljak-51.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/vive-zene-kiseljak-51.jpg","size":"439.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Vive Žene' održale prvi forum 'Moja priča'

 Udruženje građana Vive Žene organiziralo je u srijedu u MZ Kiseljak - Tuzla prvi forum pod nazivom “Moja priča” i “Ženski lanac podrške”.

Forumu su prisustvovali profesionalci iz institucija i predstavnici udruženja koja se bave žrtvama nasilja, članovi ove lokalne zajednice, kao i žrtve nasilja koje su odlučile da “prekinu šutnju” i podijele svoju priču kako bi ohrabrile one koji trpe nasilje da naprave prijavu, kao i da svojom pričom potaknu profesionalce da govore o sistemu podrške.

Forum je organizovan u sklopu regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova”, koji finansira Evropska unija, a provodi UN Women, a U.G. 'Vive Žene' su partneri na projektu.  

Prema riječima koordinatorice projekta iz 'Vive Žene' Aide Mustačević Cipurković, veoma je važan prekid šutnje i vraćanje povjerenja u institucije.

- Jedna od značajnijih aktivnosti koja je urađena u proteklom periodu je razvoj “Ženskog lanca podrške”. Kroz desetomjesečni rad psihoterapeuta s grupama žena, a primjenjujući pri tome metodologiju “Ljudska biblioteka” dodatno ih se osnažilo da u svom djelovanju, sada kao društvene aktivistice, potaknu druge žene i djevojke na prekid šutnje o nasilju i na taj način djeluju proaktivno u rješavanju 'vlastite intimne priče' -  kazala je Mustačević Cipurković.

 “Ženski lanac podrške” je inicijativa utemeljena na ideji da žene žrtve nasilja stvaraju lanac podrške drugim skrivenim žrtvama i ženama koje su izložene opasnosti od nasilja. Kako je pojasnika Mustačević Cipurković, članice grupe se osnažuju da postanu javne govornice i edukatorice u borbi protiv nasilja nad ženama.

Na forumu su dvije hrabre žene, koje su osnažene kroz pomenuti program, govorile o teškom fizičkom i psihičkom nasilju koje su preživjele i na taj način poslale snažnu poruku javnosti o razornim posljedicama nasilja, te kako se uz adekvatnu sistemsku podršku može izaći iz začaranog kruga nasilja.

Naredni forumi tokom novembra i decembra bit će održani u Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Odžaku i Brčkom, saopćeno je iz U.G. Vive Žene.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!