[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/l-238dd2bb03024e293380ab438f161af6.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/100x73\/l-238dd2bb03024e293380ab438f161af6.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/l-238dd2bb03024e293380ab438f161af6.jpeg","size":"162.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Više od stotinu sudionika na sportskom događaju 'Trčim za mir!'

Sportski događaj pod nazivom "Trčim za mir!", koji je održan proteklog vikenda u širem području planine Rujište kod Mostara, okupio je više od stotinu sudionika i posjetitelja iz Bosne i Hercegovine i regije.

Osnovni motiv svih prijavljenih sudionika, kao i onih 15 koji su trčali virtualno, je njihova želja da doprinesu promociji mira i zdravog stila života. Trka je sportsko-humanitarnog karaktera, a ujedno je to bila prilika da se promovira turistički potencijal ovog dijela BiH, točnije područje Rujište, priopćili su organizatori.

Događaj su organizirale nevladine i neprofitne organizacije Global Analitika iz Sarajeva, Klub MASA iz Mostara i Pomozimo djeci iz Banje Luke. Ovo je bila prva po redu utrka koja je posvećena želji za mirom u BiH i svijetu, a moto utrke je "Nema puta ka miru. Mir je put!". Želja organizatora je da ova utrka postane tradicionalna i da uđe u programe mirovnih aktivnosti kao i turističke ponude BiH.

Podršku događaju iskazale su društveno-odgovorne kompanije i institucije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Grada Mostara, Banje Luke, Visokog, Sarajeva i drugih gradova.

Utrka je održana na trail stazama od pet, deset i 25 kilometara. Pobjednici u muškoj kategoriji “zelene staze”, odnosno na pet kilometara su Elmir Hasić, Mujo Trako i Jasmin Muratović, dok su u kategoriji žena najbrže bile Naomi Manđeralo, Aida Suljić i Vahida Mustafić.

Pobjednici u muškoj kategoriji “plave staze”, odnosno deset kilometara su Jasmin Pajević, Adnan Bajrić i Nedim Efendić, dok su se u kategoriji žena na pobjedničko postolje popeli Belma Baralija, Blanka Zahajska i Ivana Zovko.

Na “crvenoj stazi” dugoj 25 kilometara u muškoj kategoriji pobjednici su Sanel Uzunović, Almir Jašarević i Dino Šerer, a u kategoriji žena Selma Kukić i Selma Brčić.

Jedan od članova organizacijskog odbora Bojan Šukurma izjavio je kako je, prema mišljenju većine trkača, riječ o zahtjevnoj i najljepšoj trkačkoj stazi u BiH, pa čak i u regiji.

"Utrka je imala i svoj humanitarni karakter jer smo dio prikupljenih sredstava uplatili i Javnoj ustanovi Dječji dom Mostar. Također smo djecu štićenike ove ustanove uključili u samu organizaciju događaja kroz volonterske i druge pomoćne aktivnosti", kazala je ambasadorica utrke Anesa Agović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!