[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-60f9ef06b914d74ffe21a58afe4dd826.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/100x73\/l-60f9ef06b914d74ffe21a58afe4dd826.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-60f9ef06b914d74ffe21a58afe4dd826.jpg","size":"91.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović dodijelila je, jučer na sastanku s direktorima osnovnih i srednjih škola, odluke o odobravanju sredstava za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola na području Kantona Sarajevo, u ukupnom iznosu od 1.730.000 KM. Za ta sredstva mogle su aplicirati sve škole u Kantonu Sarajevo, čime je dostupnost učinjena transparentnom.

 

Resorna ministrica Hota-Muminović kaže da se radi o različitim projektima. Negdje se radi o sanaciji toaleta, negdje je to izgradnja lifta s pristupnom rampom, neke škole mijenjaju podne obloge, neke mijenjaju rasvjetu, neke od škola unaprjeđuju školsko dvorište.

- Radujemo se što ukupno dodjeljujemo više od 1,7 miliona KM iz budžeta za te projekte. Osim toga, svaka škola je već drugu godinu zaredom u svom budžetu dobila sredstva za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje, tako da osim ovih sredstava, škole također imaju svoja sredstva putem kojih realizuju tzv. male efektivne projekte jer svaka škola zna šta im je potrebno. Nisu mala sredstva dodijeljena školama, najniži dodijeljeni iznos za tu svrhu je 30.000 KM. Naravno, neke škole su u zavisnosti od broja djece, kvadrature, starosti objekta, dobile i znatno veća sredstva - izjavila je Hota-Muminović.  

Direktorica Treće gimnazije Sarajevo Amra Čolić izrazila je zadovoljstvo što, u protekle tri godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo daje kontinuiranu podršku i otvara nove mogućnosti za razvoj učenika te navela neke od najznačajnijih projekata realiziranih u saradnji s resornim ministarstvom.

- U protekle tri godine smo dobili priliku da, uz dobru saradnju sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje i uvaženom ministricom Hota-Muminović, obezbijedimo bolje uslove u našoj školi. Trenutno radimo rekonstrukciju na našem objektu - radimo fasadu, utopljavanje objekta, sanaciju krova i zamjenu prozora. Ove godine su nam, po apliciranju, odobrena sredstva za sanaciju osam toaleta za učenike u školi.

Kako je kazala, u protekle tri godine opremili su kabinete informatike koji se koriste na smjeru informacionih tehnologija. Uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ostvarili su i međunarodnu saradnju sa školom u Japanu, tako da su učenici te škole prošle godine dobili priliku da otputuju u Japan, a i oni su ugostili goste iz Japana.

- Također smo dobili priliku da pošaljemo naše najbolje učenike na Međunarodnu STEM olimpijadu, koja se održava u Holandiji. To su sve pozitivni primjeri koji našim učenicima i svima nama daju nadu da iza nas stoje ljudi koji vjeruju u budućnost, koji žele ulagati u bolje obrazovanje. Nadam se da će to podstaći naše učenike da ostanu u Bosni i Hercegovini i da svi radimo za bolje uslove u našim školama - kazala je direktorica Čolić.

- Sastanku, realizovanom u Trećoj gimnaziji Sarajevo, prisustvovali su direktori 25 škola. Aktivnosti se nastavljaju na otvaranju novih mogućnosti, ali i na implementaciji već započetih, brojnih projekata - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!