[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/meduze-filipini.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/100x73\/meduze-filipini.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/03\/meduze-filipini.jpg","size":"54.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Virus ne utiče na prirodu: Životinje se vratile u svoje prirodno stanište (VIDEO)

Plaže Palavana, glavnog otoka istoimene pokrajine na Filipinima, bile su turističko odredište, ali sad su napuštene usred globalne pandemije koronavirusa. 

Ipak, nisu i prazne jer biolozi su svjedočili hiljadama ružičastih meduza u okeanu. One su godinama bile odsutne zbog ljudske aktivnosti.

Ružičaste meduze dolaze do obale i izdižu se na površinu jer se više ne osjećaju ugroženo u svom prirodnom staništu. Stručnjaci vjeruju da su meduze ostale dublje u moru zbog prisutnosti turista, prenosi Daily Mail.

Koronavirus je na Filipinima potvrđen 30. januara i otad se njime zarazilo više od 2600 ljudi, a više od 100 ih je preminulo.

Sheldon Rey Boco, doktor morske biologije sa sveučilišta Griffith u Australiji, kaže kako je video meduza snimljen 23. marta na plaži Corong Corong u El Nidu. "Na meduze nemaju uticaja #COVID19 ograničenja", našalio se Boco na Twitteru uz snimku.

 

Benny Antiporda iz filipinskog Ministarstva za okoliš i prirodne resurse rekao je Business Mirroru da je toliki broj meduza mogla donijeti struja, a zatvaranje je spriječilo stanovnike tog područja u lovu na njih. Morski biolog Ryan Baring rekao je za Newsweek da se meduze više ne osjećaju ugroženo i mogu slobodno plivati.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!