[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/novi-soj.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/100x73\/novi-soj.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/28\/novi-soj.jpg","size":"129.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Virus mutirao, izoliran novi soj u Lombardiji

Mnogi stručnjaci predviđanje evolucijskog puta novog koronavirusa uspoređuju s prognozom vremena, pa tako dio znanstvenika smatra da će SARS-CoV-2 s vremenom oslabjeti.

- SARS-CoV-2 je jako dobar u širenju među ljudskim domaćinima pa nije pod evolucijskim pritiskom da se razvije u smrtonosniji soj - ustvrdio je još prije dva mjeseca dr. Kristian Andersen, profesor na Scripps Research u Kaliforniji, piše Jutarnji.hr.

No, čini se da se već primjećuju znakovi slabljenja novog koronavirusa.

- Ono što veseli jest da kliničari javljaju da su kliničke slike oboljelih sve blaže, što znači da virus slabi, ali i dalje ima onih koji su, nažalost, na respiratoru. No, opći dojam je dobar, a u prilog nam sigurno ide i lijepo vrijeme koje generalno dobro utječe na respiratorne bolesti. Naravno, zbog toga smo i puno manje u zatvorenim prostorima - rekao je prije nekoliko dana ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Talijanski dnevnik Corriere della Sera, pak, jučer se osvrnuo na istraživanja Arnalda Carusa, profesora na Sveučilištu Brescia i predsjednika Talijanskog virološkog društva, čiji je tim izolirao novi soj koronavirusa u Lombardiji koji je mnogo slabiji od dosad dominantnih sojeva.

- Dok su virusni sojevi koje smo izolirali i sekvencirali posljednjih mjeseci prave biološke bombe koje mogu istrijebiti ciljne stanice u roku od dva do tri dana, ovom soju treba minimalno šest dana da počne napadati naše stanice - izjavio je Arnaldo Caruso talijanskoj agenciji Adnkronos. Ipak, Caruso upozorava na oprez jer je u ovom trenutku nepoznanica koji bi soj novog koronavirusa mogao postati dominantan na jesen.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!