[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/sarajevski-likovni-salon.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/100x73\/sarajevski-likovni-salon.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/sarajevski-likovni-salon.jpg","size":"98.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Virtualna izložba - Deveti sarajevski salon u sazvučju divergentnosti

Umjetnička galerija BiH najavila je za večeras otvaranje Devetog Sarajevskog likovnog salona, virtualne izložbe u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, a u skladu s preporukama Kriznog štaba KS i nadležnih organa zdravstva, Deveti Sarajevski likovni salon bit će u narednih mjesec dana dostupan isključivo online u obliku virtualne izložbe.

Sarajevski salon, kao izložbena aktivnost s dugogodišnjom tradicijom, osmišljena je  s ciljem afirmacije kulture i prezentiranja aktualnih kretanja na bosanskohercegovačkoj likovnoj sceni.

Deveti sarajevski salon, prvi put u novom formatu, izlazi iz klasičnog izložbenog prostora i  prezentira djela renomiranih bh. umjetnika različitih generacija u virtualnom okruženju.

Konceptualno izložbu karakterizira divergentnost u kreativnim pristupima, poetikama, odabirima tehnika i materijala. Osim tradicionalnih medija poput skulpture, grafike i slikarstva, prisustvo fotografije i novih umjetničkih praksi potvrda je aktualnosti i uključenosti u tokove suvremene umjetnosti.

Tematski okviri i stilske orijentacije kreću se od dominacije paradigme realizma, figurativnih sadržaja s obilježjima ekspresionističkih tendencija do apstraktnih oblika unutar kojih likovnost postaje osnovni sadržaj i problemski okvir umjetničkog djela.   

U kratkom historijskom osvrtu važno je ukazati da su inicijatori ideje za pokretanje novog koncepta prezentacije recentnih tendencija u oblasti likovnosti bili umjetnici Mehmed Zaimović, Borislav Aleksić, Mersad Berber i likovni kritičar Muhamed Karamehmedović.

- Nastojanja da se  organizira manifestacija, koja će se razlikovati od revijalnih izložbi ULUBiH-a u selektivnijem pristupu, rezultirala su novom kvalitetom u izložbenoj aktivnosti. U konačnici trebala je, kroz otkup umjetničkih djela, biti poticajem za  osnivanje galerije bosanskohercegovačke moderne umjetnosti - navodi se.  

Prvi  put takav tip kolektivne izložbe održan je 1968. i zadržava kontinuitet do 1974. godine. Nakon dužeg perioda ponovno je pokrenuta izložbena aktivnost 2011. godine, uspostavom Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo da bi se skrenula pozornost na najznačajnije stilske odrednice suvremene bh. umjetnosti, obilježene različitostima unutar konceptualnih opredjeljenja i individualnih umjetničkih izričaja.

Virtualna izložba zvanično će biti otvorena 15. januara u 19 sati. Link za virtualnu izložbu, kao i više informacija o Salonu, dostupno je na web stranici ULUKS: //uluks.ba, //uluks.ba/sarajevski-salon/

Virtualna izložba: www.artsteps.com/view/5fdb62aaddab6b26f0833a1c/

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!