[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/fna-142042.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/100x73\/fna-142042.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/fna-142042.jpg","size":"74.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Vijeće ministara BiH razmatra sve incijative iz oba doma PSBiH

 Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatra sve inicijative iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ali bi nam bilo draže da nam dolaze inicijative koje su usaglašene u oba doma PSBiH, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Delegatkinja Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić (SNSD) na zajedničkoj sjednici oba doma postavila je pitanje kako će se Vijeće ministara BiH odrediti prema, kako ih je nazvala, neustavnim inicijativama poslanika s obzirom na pokušaje da se od dvodomnog parlamenta pravi jednodomna skupština.

- Volio bih da ovaj parlament, oba doma zaista utvrde da je ovo neustavan način na koji se nama upućuju inicijative koje dolaze samo iz jednog doma - kazao je Tegeltija.

Dodao je da su neki pravnici upozorili na tu činjenicu da bi te inicijative trebale da se potvrde i u drugom domu i da onda idu pred Vijeće ministara BiH.

- Moramo priznati da ima inicijativa koje nisu u nadležnosti Vijeća ministara, ima vjerovatno i onih koje imaju elemente prijenosa nadležnosti i sasvim je sigurno i pokazalo se u praksi da, kada se to radi samo na jednom domu, da se teško dobija podrška u drugom domu - naveo je Tegeltija.

Dok se ne promjeni praksa i utvrde nove procedure, prema njegovim riječima, Vijeće ministara mora raditi kao i dosada.

Podvukao je da svaku inicijativu Vijeće ministra razmatra i na bazi procjene zadužuje resorno ministarstvo ili agenciju koja treba da pripremi odgovor, zakonsko rješenje, odluku i drugo.

- Do sada je bilo 60 inicijativa i to je veliko opterećenje jer se mnoge od njih odnose na relativno mali broj ministarstava. Ponavljam mnogo bi nam bilo draže da nam dolaze inicijative koje su usaglašene u oba doma PSBiH - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!