[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/tais-ekoljublja-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/100x73\/tais-ekoljublja-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/tais-ekoljublja-2.jpg","size":"127.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

(VIDEO)Martin Tais: Ima rješenja za probleme zagađenja zraka u Sarajevu, treba planirati 30 miliona godišnje iz budžeta

Fizičar Martin Tais više od 35 godina bavi se zagađenjem zraka, mjerenjem i njegovim kvalitetom. 

Kaže da ima rješenja za probem zagađenja u Sarajevu, da treba imati viziju, a vizija je da hoćemo čist zrak i da imamo planove. 

"Mi nemamo planove, a treba planirati 30 miliona godišnje za probleme zagađenja zraka u Sarajevu. Toliko je sada izdvojeno za GRAS da se riješi problem za 10 godina. GRAS jeste problem, ali je problem aerozagađenja daleko veći. To treba planirati. Nema kritične tačke u Sarajevu, tu je sve kritično.Ovo nije kotlina, ovo je lonac koji je napunjen prljavštinom."

"Za jedno 10 godina bismo mogli to da očistimo jer to su dugoročna rješenja."

"Rentabilno je spriječiti zagađenje i sačuvati zdravlje građana".

"U Sarajevu je prašina problem. Tuzla i Zenica imaju industriju. Puno je sumpora u Tuzli, mora se odsumporavati!? Sarajevo je ipak najgore"

Imamo 100 hiljada kuća izgrađenih poslije rata koje lože sve što je moguće, imamo spore ceste, stara auta... 

Izgradnja visokih zgrada napravila je u Sarajevu veliki problem- zaustavljaju čist zrak i cirkulaciju. 

Zašto je Baščaršija najzagađenija, šta se dešava na Otici, šta izaziva CO2,.. 

Imamo veliki problem termoelektrana, a niko o tome ne razmišlja...

"Dozvolili smo termoelektranu stranog investitora da se izgradi- Stanari- hoće li nam Evropa priznavati kao da mi emitujemo to, a sve pare odoše u Srbiju".

O svemu ovome i još mnogo toga- pogledajte VIDEO:

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!