[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/fna-119047.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/100x73\/fna-119047.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/26\/fna-119047.jpg","size":"78.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

(VIDEO)Izetbegović, Radončić, Komšić: Dodik je prešao 'crvenu liniju'

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratke fronte (DF) Bakir Izetbegović, Fahrudn Radončić i Željko Komšić, u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Sarajevu, poručili su da probosanske snage neće sjediti skrštenih ruku povodom toga što je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prešao "crvenu liniju" nepoštivanjem institucija i secesionističkim porukama na štetu države Bosne i Hercegovine.

- Prijetnje secesionizmom, najave neustavnih referenduma i druge aktivnosti koje poduzimaju Milorad Dodik, SNSD i druge političke stranke iz entiteta RS, odbijanjem da provode oduke Ustavnog suda BiH, predstavljaju grubi nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, ali i cijelom regionu.

Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorit ćemo snažno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima. Niko nikada neće od Bosne i Hercegovine odvojiti niti jedan dio njene teritorije. Bilo kakva aktivnost u tom pogledu može pruzrokovati jedino urušavanje mira postignutog u Dejtonu - navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera triju stranaka.

Oni su poručili predstavnicima međunarodne zajendice da je krajnje vrijeme za odlučne korake kako kriza koju je prouzročio Miorad Dodik ne bi eskalirala s nesagledivim posljedicama.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!