[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/07\/muriz-memic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/07\/100x73\/muriz-memic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/07\/muriz-memic.jpg","size":"82.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

(VIDEO) Muriz Memić: Nije u Sarajevu zagađen zrak nego političari, tužioci, policajci...

Kobnog 8. februara 2016. godine, Sarajlija Dženan Memić, u društvu djevojke Alise Mutap, posljednji je put prošetao Velikom alejom na Ilidži. Stradao je pod okolnostima koje ni do danas nisu razjašnjene. Uslijed teških zadobijenih povreda, preminuo je sedam dana kasnije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. U borbi za pravdu i istinu, porodica Memić će 8. februara organizovati još jedne proteste građana. Devetnaeste po redu.

Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

Foto i video: Mevludin Mekić

Dženanov otac Muriz već je četiri godine simbol neustrašivosti i istrajnosti za pravdu i istinu. Čvrsto uvjeren da mu je sin ubijen, po ko zna koji put ističe da neće ustuknuti pred sistemom sve dok istina ne ugleda svjetlo dana.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu 13. januara ove godine je po drugi put izreklo prvostepenu presudu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je 8. februara 2016. godine stradao Dženan Memić.

Predsjedavajući sudija Igor Todorović kazao je kako Tužilaštvo kantona Sarajevo nije dokazalo van razumne sumnje da su optuženi krivi navodeći i dijelove nalaza vještaka banjolučkog Centra Zenit, čiji su vještaci rekonstrukcijom utvrdili da optužnica ne odgovara činjeničnom stanju, kao i vještaka medicinske struke koji je rekao kako povrede na Dženanovom tijelu ne odgovaraju onima koje bi izazvala saobraćajna nesreća. Na ročištu održanom u petak, 10. januara, bilo je napeto. Na trenutak je bilo i prekinuto nakon što je članica Vijeća Silvana Brković-Mujagić napustila prostoriju, a prethodno je pravnom zastupniku porodice Memić Ifetu Feragetu poručila da „prestane prijetiti“. Ali ročište je nastavljeno.

Podsjećamo, slučaj je prvobitno vođen kao saobraćajna nesreća, da bi ga Tužilaštvo, za vrijeme glavne tužiteljke Dalide Burzić, prekvalifikovalo u krivično djelo ubistva, a potom opet vratilo na saobraćajnu nesreću te je za ovo krivično djelo podignuta i optužnica.

Prva prvostepena presuda donesena je 16. jula 2018. godine, ali je Vrhovni sud FBiH poništio i vratio na ponovno suđenje te naredio novo vještačenje saobraćajne nesreće. Za magazin Start BiH Muriz Memić rekapitulira svoju dosadašnju borbu, agoniju, pravne apsurde i intrige.

Dženaza stradalom Dženanu je obavljena 17. februara i tek nakon toga je, kaže, njegov otac stupio u prvi kontakt sa pripadnicima MUP-a. Ističe on da su mu rodbina i prijatelji, koji inače rade u MUP-u, već tada skrenuli pažnju da je „nemoguće“ da se toliko čekalo.

- Ja sam 18. otišao u Ministarstvo unutrašnjih poslova i tamo sam bio sa istražiteljicama Olgom Vukšom i Sanelom Hasanbegović. Olga mi je rekla da su već procurile neke priče da je u pitanju nesreća, ali je meni dr. (Alija) Čeljo koji je operisao Dženana rekao da nije u pitanju saobraćajna nesreća nego udarac tupim predmetom. Olga mi je rekla da se tako na obdukciji izjasnio i dr. Hamza Žujo. Od tog dana počinje moja borba. Već sam tada znao da nešto mute i lažu. Došao je tužitelj Ćato Meris, kojeg su napali u smislu gdje je bio do sada i šta je radio, a on je onda samo pobjegao iz kancelarije - navodi Memić te dodaje kako im se drugi put obratio drugog  marta.

Kanadski vještaci odbijeni

Prisjeća se kako su mu na prijavnici u Tužilaštvu prvo rekli da je tužitelj tu i da malo sačeka, ali su mu nakon nekoliko minuta kazali da je na bolovanju što mu je, kaže, bilo sumnjivo. Odmah se obratio medijima, a već poslijepodne ga je nazvala Dalida Burzić te rekla kako ga tužitelj mora primiti.

- Pozvao me je četvrtog marta. Kada sam došao zatekao sam ga sa nogama na stolu kako puši i odmah me je pitao „ko ti je rekao da ovo daš u medije“. Odgovorio sam kontrapitanjema „šta bi ti uradio da je tvoje dijete u pitanju“. Pitao me je ko mi je rekao da nije saobraćajna nesreća, a on je na stolu imao obdukcioni nalaz. Tražio sam da mi ga da, ali je rekao da ne može. Ostao sam još minut, dva, rekao da sam pravno neuk i da se više neću pojavljivati bez advokata. Oni su sedmog marta proglasili ubistvo i otvorili istragu. A 15. marta sam s advokatom Ifetom Feragetom bio kod Burzićke i ona mi je rekla da je to bilo naguravanje koje je eskaliralo i okončano ubistvom. Ona mi je sve to objašnjavala sa stisnutim šakama da mi dočara, a kada je advokat Feraget priupitao neke stvari, odgovorila je kako inače ne prima advokate i tu smo završili razgovor. Alisa je saslušana, a kada je Feraget pitao gdje je njena izjava, Burzićka je rekla da je to bio informativni razgovor. Advokat je kazao kako tako nešto ne postoji u Tužilaštvu. Ili je izjava ili nije. Tada nam je već bilo jasno o čemu se radi i počeli smo sami prikupljati dokaze i istraživati - govori Memić.

On dodaje kako su čak angažovali i neke ljude iz kanadskog Interpola koji su vještačili snimak, ali je odbijeno zbog toga što navodno nije urađeno po zakonu.

- Na tom kombiju koji se vidi na snimku na tablici je srednje slovo A, a u slučaju Ljube Seferovića slovo E - uvjerava nas Memić. - Mi smo cijelo vrijeme nastojali da ih oslobodimo jer oni nisu počionioci, imaju svoju ulogu, ali je to druga priča. Ko ih je doveo, pronašao, dao im novac, pronašao i izlupao kombi, donio komade stakle na lice mjesta... Nama je bilo bitno da se ovo dovede do kraja i dokaže da nije u pitanju saobraćajna nesreća, a oni neka odgovaraju za lažno svjedočenje. Koliko znam, Ljubi je obećano da će za djelo za koje se tereti dobiti osam godina, da će nagodbom dobiti četiri, odležat će dvije, za to će dobiti određeni novac i bit će slobodan. Ljubu prvo hapse za ubistvo koje on priznaje, njegova žena Vasvija je rekla pripadnicima MUP-a kako je Ljubo izašao i udario Dženana palicom, a poslije je rekla da se ne sjeća. Na slobodu ga puštaju 24. juna iz pritvora i odmah ponovo hapse za saobraćajnu nesreću jer ovo nije prošlo, pošto bi bila prevelika kazna za ubistvo pa su išli na saobraćajnu nesreću.

 Nije u Sarajevu prljav zrak nego političari i pravosuđe

Sa žaljenjem konstatuje kako se priča ponavlja i sa novom kantonalnom tužiteljkom Sabinom Sarajlija, koja ih još nije primila.

- Ne vjerujem da će se išta promijeniti jer je ona nedorasla za ovu funkciju. Ona je pristala, iako zna šta su joj ostavili u amanet i Dalida Burzić i Milan Tegeltija, ali je pristala da ide istim putem. Do sada je nagrađen Sead Kreštalica, nagrađena je Ivana Petković jer je prešla u državno tužilaštvo, Mladen Furtula u državno... Ko god nešto zataška bude nagrađen, a ko pokuša riješiti bude sankcionisan - smatra Memić.

Kada je riječ o očekivanjima u narednom periodu, vjeruje kako će kantonalno tužilaštvo sada uložiti žalbu iako mu nije baš jasno na šta konkretno, ali u svakom slučaju očekuje da se to što prije riješi.

- Ovo se mora riješiti jer oni moraju znati da ja neću stati kad sam došao dovde - ja ne mislim nazad. Imam vremena koliko hoću. Naučio sam živjeti s ovim, a oni nemaju vremena. Trebali su sprovoditi zakon, a prekršili su ga. Ko god ima dijete mora biti svjestan da se ovo i njemu može desiti. Zato i imamo ovoliku podršku ljudi. Dženan je najjednostavnije šetao tu noć i nije se vratio kući. To se svakome može desiti. Pravili smo 18 puta proteste, mnoge ljude sam upoznao i kada pogledam sa bine prepoznajem ih. Ljudima je stalo da se ovo riješi jer je stanje kod nas katastrofalno. Nije u Sarajevu zagađen zrak nego političari, tužioci, policajci... Ja sam naučio s ovim živjeti i ovo mi je jedini zadatak. Ova borba neće stati! 

Manipulišu oni koji sakrivaju ubistvo

Na pitanje šta misli o onima koji mu indirektno poručuju da je izmanipulisan Muriz odgovara da niko kome je dijete ubijeno ne može biti izmanipulisan.

- Oni što sakrivaju ubistvo manipulišu. Dokazi u sudu su to pokazali, nisam ja donosio dokaze sudu. Nisam ja izmanipulisan. Namještanje je krenulo od prvog dana, još od vrha Kliničkog centra, a nedavno je i dr. Kemal Dizdarević rekao da je od njega traženo da promijeni mišljenje o amneziji, ali nije ga promijenio. Meni treba podrška građana. Osmog februara ćemo praviti 19. proteste. Ko god misli da mu je dobro u ovoj državi neka ostane kući. Kome nije, neka dođe na proteste i podrži nas jer ja ovo ne radim samo zbog sebe nego zbog svih građana. Mnoga su ubistva sakrivena na isti ili sličan način samo što ljudi nisu imali snage da tjeraju do kraja - poručuje otac rahmetli Dženana Memića.

Efendija Fočo je podrška porodici

Nakon posljednje presude Seferovićima, na društvenim mrežama je osvanula reakcija Asada ef. Foče, koja je privukla veliku pažnju javnosti.

- Efendija Fočo je podrška porodici. Da su bogdo mnogi poput njega, ne bi bilo ovakvo stanje u BiH. Efendija je u ovo sve uljučen od prvog dana jer je poznavao i volio Dženana i teško mu je kao i meni. Voli djecu, a znamo koliko ima uspjeha u džamiji u odgoju djece. Ali nekima očigledno smeta što podržava nekog džematliju, kako su mu pojedinci to već poručili - kaže Memić.

O slučaju Dragičević

- Naš i slučaj Davida Dragičevića su praktično dva ista slučaja zataškavanja. Prije nekoliko dana je gosp. Branko Perić, sudija Suda BiH rekao da se slučajevi koji su u toku ne komentarišu, ali ova dva slučaja „gore“. Mora se saznati istina jer je neko zavrtio cijeli sistem. Oni bi sada najradije isporučili ubicu i Burzićku, ali je ovo otišlo mnogo dalje. Do vrha države i sive eminencije. Ali ako se ovaj slučaj ne riješi, poslije mene niko više neće ni probati, ali vam garantujem da hoćemo uspjeti - poručuje Muriz Memić.

Istraga za organizirani kriminal

U Tužilaštvu BiH je u septembru 2019. održan sastanak oca i sestre ubijenog mladića Dženana Memića, njihovog advokata Ifeta Ferageta i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužilačkog tima koji rade na slučaju Dženan Memić. Nakon sastanka, koji je trajao sat i po, Muriz Memić je potvrdio da je otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan Memić. Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da dokazi govore svojim vlastitim jezikom. Feraget je potvrdio da će istraga trajati i da će obuhvatiti veći broj lica. O imenima nije mogao govoriti.

- Mi nikad nećemo biti pobjednici. Dženana nema, Davida nema. Ovo nije posao advokata već tužioca. Meni ne treba ni slava, a ni mediji, ali ako sam malo olakšao porodici onda mi je to neka satisfakcija. Mi smo poraženi jer u ovoj državi nema vladavine prava, ali ovo je tračak nade. Međunarodna zajednica je iza nas - kazao je Feraget.

Na kraju je rečeno da, zbog interesa istrage, više detalja Tužilaštvo BiH ne može saopćiti javnosti.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!