[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-f34f3f4440fb521a7b46203f4301a14d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-f34f3f4440fb521a7b46203f4301a14d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-f34f3f4440fb521a7b46203f4301a14d.jpg","size":"112.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Viceguverner Vidaković na DDays konferenciji o izazovima digitalizacije bankarskog sektora

Viceguverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH)  Marko Vidaković učestvovao je na DDays konferenciji „Aktuelne promjene u poslovanju finansijskog sektora – zelenije, digitalnije, odgovornije!“, koja je održana u Banjoj Luci.

Fokus konferencije bio je na temama koje oblikuju budućnost bankarskog sektora u BiH, a u okviru panela „Baby boomeri se ne predaju - izazovi digitalizacije bankarskog sektora!“ viceguverner Vidaković je istakao aktivnosti koje CBBiH preduzima u koordinaciji sa nadležnim institucijama:Agencijom za bankarstvo Republike Srpske, Agencijom za bankarstvo Federacije BiH kao i entitetskim ministarstvima finansija, radi pridruživanja Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) što može, između ostalog, značajno uticati na povećanje digitalnih plaćanja i smanjenje upotrebe neformalnih kanala plaćanja.

- SEPA aranžman trenutno obuhvata 36 zemalja, a više od 80 posto uvozno-izvoznih transakcija BiH realizuje se sa tim državama, što stvara mogućnost za transakcione uštede kako za privredu, tako i za građane. Prema procjenama Svjetske banke, države zapadnog Balkana koje nisu članice  SEPA-e, plaćaju do šest puta veće naknade za prekogranična plaćanja u odnosu na države unutar SEPA-e – kazao je Vidaković.

SEPA područje, dodao je, obuhvata više od 510 miliona korisnika, uključujući više od 8.000 različitih finansijskih institucija i 25 miliona poslovnih subjekata, i omogućava realizaciju oko 90 milijardi elektronskih transakcija godišnje.

- Ove promjene su korak ka harmonizaciji s regulativom EU, što dodatno otvara vrata za pozitivne promjene u privlačenju stranih investicija i stimulaciji domaćeg tržišta kapitala, uz značajan doprinos ekonomskom razvoju i bližoj integraciji s evropskim tržištem – istakao je viceguverner Vidaković.

Naglasio je da, kada je riječ o digitalizaciji bankarskog sektora, podaci koji nam daju motiv i obavezu da i dalje podstičemo digitalne oblike plaćanja mijenjajući svijest korisnika, jesu da, od ukupnog broja svih kartičnih transakcija u BiH, čak 2/3 njih predstavlja povlačenje gotovine sa bankomata, dok istovremeno 2/3 subjekata koji imaju ugovorene usluge elektronskog odnosno mobilnog bankarstva za godinu dana nisu realizovali nijednu elektronsku transakciju.

U sferi promocije korištenja digitalnih načina plaćanja, CBBiH je, u saradnji sa Svjetskom bankom, izradila „Vodič za digitalna plaćanja”, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!