[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/rijeke-mhe.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/100x73\/rijeke-mhe.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/rijeke-mhe.jpg","size":"152.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Veliki skok i za rijeke Bosne i Hercegovine kao upozorenje

 "Big Jump" (Veliki Skok) je internacionalna inicijativa kojom se podsjeća na značaj rijeka i njihovu ugroženost kojom i Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine želi ukazati na devastaciju prirodnih resursa.

U nedjelju 12. jula tako će se širom Bosne i Hercegovine održati na desetine događaja na rijekama kako bi se plivanjem u njima slavila njihova ljepota i upozorilo na prijetnje s kojima se suočavaju izgradnjom sve većeg broja hidrocentrala, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Trenutno je u BiH planirano ili u izgradnji više od 400 hidrocentrala. Građani iz cijele BiH će u nedjelju zaplivati na tri jezera i šesnaest rijeka na kojima su hidrocentrale već izgrađene ili su u planu. Zvanični događaj simbolično počinje u 11.55  kako bi ukazali da je kucnulo "5 do 12" za zaštitu rijeka u BiH.

- U Centru Dr. Stjepan Bolkay kao i Koaliciji za zaštitu rijeka čvrsto vjerujemo da zaštita rijeka nije samo priča o protestima, korumpiranim vlastima i prljavom novcu, to je svakako priča i o ljubavi, smijehu, sportu i bezbroj prelijepih okupljanja na obalama rijeka. Događaj "Big Jump" ima za cilj podsjetiti nas na veze između rijeka i različitih zajednica koje su tu već stoljećima i zašto je važno raditi na zaštiti i očuvanju rijeka i tradicija vezanih uz rijeke. Rijeke nisu proizvod kojim se može trgovati već naslijeđe koje moramo čuvati i braniti za buduće generacije - izjavio je biolog Saudin Merdan, član Koalicije za zaštitu rijeka i predsjednik Centra Dr. Stjepan Bolkay.

Koorganizator događaja je nevladina organizacija "Arnika" iz Češke, koji su u prošlosti organizirali "Big Jump" u Češkoj Republici.

- U posljednjih nekoliko dana smo svjedoci uspjeha aktivista ujedinjenih u Koaliciji za zaštitu rijeka BiH. Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je izglasao zaključak o zabrani izgradnje novih hidrocentrala. "Big Jump" može biti neka vrsta zaslužene proslave kao i poziv za donošenje sličnih mjera u Republici Srpskoj i zahtjev Federalnoj vladi da radi na uspješnoj transformaciji parlamentarnih zaključaka u konkretne mjere - ističe Zuzana Vachůnová iz "Arnike".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!