[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/magicni-svijet-ilira-1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/100x73\/magicni-svijet-ilira-1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/24\/magicni-svijet-ilira-1.png","size":"957.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Večeras otvaranje izložbe „Magični svijet Ilira“ Emira Durmiševića

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas će sa početkom u 19 sati u galeriji Jelićeva u sarajevu biti otvorena izložba historijskih ilustracija „Magični svijet Ilira“ akademskog umjetnika Emira Durmiševića.

 Posjetitelji će biti u prilici pogledati tridesetak ilustracija koje govore o antičkoj historiji Bosne i Hercegovine i regiona. Interpretacija i vizualizacija kroz knjigu „Magični svijet Ilira“ samo su dio historije stare od dvije do tri hiljade godina. 

-Moj dio je bio da vizualiziram poznate bitke, poznate scene iz života Ilira, da pokušam rekonstruirati, uz pomoć profesora, likove nekih od ilirskih vladara koji su ostavili najveći pečat, kako na područje Bosne i Hercegovine, tako i regionalno. Tu se pojavljuje kraljica Teuta, pojavljuje se i Baton, koji je poznat po ustanku protiv Rimskog carstva- rekao je Durmišević. 

Ilustracije su dio projekta „Magični svijet Ilira”, autora profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u saradnji sa Izdavačkom kućom „Mladinska knjiga“. Kao najznačajnije ilustracije autor izdvaja Batonov ustanak, sukobi sa Rimskim carstvom te rekonstrukcije nekih historijskih građevina. 

Promoviranje zemlje, naroda i kulture su najvažniji zadatak umjetnosti, a ovakve su izložbe prilika da se historija Bosne i Hercegovine prvo predstavi domaćoj publici.

Postavka ilustracija će biti izložena 20 dana u galeriji Jelićeva, a zainteresirani građani će je moći pogledati radnim danima u terminu od 9 do 17 sati.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!