[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/20\/l-6b1efc42f69680ce26661190df7e50d4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/20\/100x73\/l-6b1efc42f69680ce26661190df7e50d4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/20\/l-6b1efc42f69680ce26661190df7e50d4.jpg","size":"54.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Večer vrhunskog jazza u MC Pavarotti Mostar: Na programu Srđan Ivanović s albumom ‘Modular’

Na pozornicu MC Pavarotti u Mostaru večeras u 21 sat stiže jedinstvena vizija modernog jazza inspirirana Balkanom u izvedbi bubnjara Srđana Ivanovića, glazbenika iz Pariza. Ivanović će predstaviti svoj deveti album “Modular”, nastao kao spoj istočnjačkog i zapadnjačkog senzibiliteta, čiji ritmovi i melodije odražavaju predanost istraživanju i inovativnom jazzu.

Kako je navedeno, glazbenik crpi inspiraciju iz vlastitog porijekla. Odrastanje u Ateni, glazbenom raskrižju, snažno je utjecalo na njegov pristup glazbi i dalo joj netipičnu mješavinu zvukova i instrumenata svojstvenu tom podneblju. Rodna Bosna i Hercegovina doprinijela je tradicionalnom balkanskom zvuku. Obilježio se i studiranjem u Nizozemskoj, gdje je upoznao članove Blazin’ Quarteta s kojima je snimio četiri albuma, nastupao na pet kontinenata i osvojio brojne nagrade, uključujući Holland Casino Jazz&Pop i stipendiju Zaklade princa Bernharda za studij u New Yorku.

Život u Parizu obilježila je ideja kulturnog otpora i rođenje djeteta. U Francuskoj od 2014. surađuje s raznim muzičarima Bojanom Z, Christopheom Panzanijem, Magic Malikom, Federicom Casagrandeom, Marcom Buronfosseom. S Vladimirom Nikolovom vodi veliki ansambl Nikolov-Ivanović Undectet s kojim je snimio jedan album, a oformio je i etno sastav Xénos s kojim aktivno djeluje.

U Mostaru će nastupiti u sastavu koji čine Ludivine Isambourg, vrsna flautistkinja koja dolazi iz elektro-jazz scene i donosi veliku energiju bendu, Manu Codjia, legendarni gitarista s kojim surađuje od ranih 2000-ih kada je snimao albume za Blue Note s trubačem Ericom Truffazom  i Matisom Regnaultom, mladi basista s kojim često nastupa u Parizu.

Koncert se održava se u okviru balkanske turneje Srđana Ivanovića inicirane od strane Jazzart asocijacije iz Podgorice i Francuskog Instituta povodom dana muzike - 21. lipnja koji se obilježava širom Francuske od ranih 80-ih godina kada ju je započeo ministar kulture.

Ovoj proslavi pridružile su se mnoge druge svjetske zemlje, a sada će i Balkan osjetiti njen dašak. Pored Mostara, turneja čiji cilj je predstaviti novu glazbu novoj publici obuhvatit će i koncerte u Šibeniku (19.06., Tvrđava Barone-Barone jazz festival) i Podgorici (21.06. Njegošev Park).

"Svi moji albumi su drugačiji. Naziv albuma Modular koji je ćemo predstaviti svidio mi se zbog brojnih značenja. Postoji modularnost u smislu da spontano oblikujemo formu kompozicije; ali postoji i modulacija kada prirodno fluktuiramo sa svojom intuicijom. Moduliramo kroz naše uši, naš instrument, sadašnji trenutak. Konačna interakcija je sa slušaocem, koji također percipira i modulira zvuk na svoj način. U glazbi mi se sviđa sloboda da promijenim zvuk. Ne plašim se različitih pristupa i oni koji prate moj rad vole iznenađenja i otkrivanje nečega potpuno novog", naglašava Srđan Ivanović.

Koncert u Mostaru organiziraju Francuski institut u BiH i Muzički centar Pavarotti Mostar.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!