[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/bb.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/bb.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/bb.jpeg","size":"103.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Već je otkazano osam trka: Virus ubija i kalendar Formule 1

Pandemija je prekinula mnoga vrhunska takmičenja, dok ispred starta sezone Formule 1 i dalje stoji znak stop. Budućnost sezone u najbržem cirkusu je neizvjesna, ali su gotovo sigurni veliki gubici najpretižnijeg moto takmičenja.

Otkazana je i trka u Azerbejdžanu, planirana za 7. jun, pa se u Formuli 1 nadaju da će sezona startovati sedam dana kasnije u Montrealu. No, to je najoptimističnija prognoza, i sva je prilika da novi bolidi neće zaurlati pistama prije francuskog “Pol Rikara” 26. juna.

Otkazano je osam trka, s tim da je Monte Karlo objavio da se prvi put od 1954. godine uopšte neće voziti jedna od najprestižnijih trka. Ranije su otkazane na neodređeni rok trke u Australiji, Bahreinu, Kini, Vijetnamu, Španiji i Holandiji. 

Problem Formule 1 nisu samo ugovori koji obavezuju na minimun 15 trka u sezoni, već i stavke da na startu mora biti najmanje 16 bolida. Pitanje je koliko to realno, ako je prva trka u Melburnu otkazana zbog koronavirusa mehaničara Meklarena!

U rukovodstvu “Liberty Media”, koja gazduje Formulom 1, znaju da im treba 17 trka da ne bi bili u gubicima. Baku je otpao, ali Formula 1 pokušava da nađe zamjenu i sezonu počne 7. juna.

- Nama treba najmanje dva mjeseca da pripremimo trku, jer je ulična, nadamo se da bi u Bakuu moglo da se vozi u avgustu - kazala je Gulnaz Galijeva PR trke.

Sa druge strane Rusi ne strahuju za trku u Sočiju od 24. do 27. septembra. Rusi se nadaju da će od 24. septembra krenuti trka pred punim tribinama, za koje su prodali ulaznice. Ali...

 Za dan smo spremni organizovati trku, jer Formula je praznik za Rusiju - naglasio je Aleksej Titov, promoter trke u Sočiju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!