[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/24\/fna-153348.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/24\/100x73\/fna-153348.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/24\/fna-153348.jpg","size":"91.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Várhelyi upozorio da bi BiH mogla ostati bez 1,5 milijardi eura

Predstavnici bh. opozicionih stranaka izrazili su zabrinutost nakon sastanka s komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Olivérom Várhelyijem, koji im je rekao da bi BiH mogla ostati bez 1,5 milijardi eura.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je da EU ponovo pokušava da finansijskim pritiskom natjera aktuelnu bh. vlast da radi svoj posao.

- Tih 1,5 milijardi eura će biti izgubljeno ako do kraja godine ne bude riješeno pitanje Koridora Vc, ali ni u EU nisu baš optimisti da će bh. vlast profunkcionisati - rekao je Nikšić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović naveo je da je rekao Várhelyiju da ne može očekivati od ove vlasti da riješi krizu i da će vrijeme do izbora nažalost biti izgubljeno.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić istakao je da razumije strategiju da prvo budu harmonizirani bošnjačko-hrvatski odnosi pa onda odnosi među entitetima, ali da je prethodno neophodno zaustaviti destrukciju Milorada Dodika.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto pojasnio je da je kazao Várhelyiju da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi prošla u njihovim zemljama, te da predstavnike vlasti u BiH moraju prestati treitrati kao kredibilne partnere jer se, kako je rekao, oni boje zatvora ako se u BiH uspostavi pravna država.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je da su tri vladajuće stranke antievropske i prokoruptivne, a da je glavni preduslov za vraćanje BiH u normalne okvire prevazilaženje nametnutog Inzkovog zakona.

Zamjenik predsjednika Naroda i pravde Kemal Ademović poručio je da su opozicioni lideri bili jedinstveni u stavu da su prioriteti borba protiv korupcije i ispunjavanje prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!