[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/19\/l-622da7a86ac4e0969728b86d42979629.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/19\/100x73\/l-622da7a86ac4e0969728b86d42979629.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/19\/l-622da7a86ac4e0969728b86d42979629.jpg","size":"131.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Várhelyi na konferenciji o pregovaračkom poglavlju 23: Proširenje je ulaganje u mir

Politika proširenja Europske unije je više nego ikad geostrateška investicija u dugotrajni mir, rekao je u ponedjeljak europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi na početku međunarodne ministarske konferencije „Budućnost proširenja EU-a: Poglavlje 23 – pravosuđe i temeljna prava” u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizirali su dvodnevnu ministarsku konferenciju za države kandidatkinje u EU-u, s naglaskom na pregovaračko poglavlje 23 (pravosuđe).

U Zagreb su stigli ministri pravosuđa BiH, Crne Gore, Gruzije i Kosova, te zamjenici i predstavnici ministara iz Moldavije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Srbije i Turske.

„Politika proširenja EU-a je sada više no ikad geostrateška investicija u dugotrajan mir, stabilnost i sigurnost za cijeli naš kontinent”, rekao je Varhely u uvodnom obraćanju videoporukom.

Mađarski povjerenik rekao je kako put Hrvatske prema Europskoj uniji ostaje „inspirativan” za države koje trenutno teže članstvu, posebno njezino pregovaračko iskustvo u poglavljima 23 i 24, „Pravda, sloboda i sigurnost”.

Várhelyi je rekao kako je napredak u ta dva poglavlja ključno za demokratski razvoj država, neovisnost njihovog sudstva i zaštitu temeljnih prava njihovih građana, a to je posljedično važno i za ekonomski razvoj.

„Svaki konstruktivan čin prema tim ciljevima dovodi nas korak bliže prema stabilnoj i mirnoj Europi”, zaključio je.

Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u uvodnom je obraćanju govorio o hrvatskom procesu pregovora, kazavši kako je bio „iznimno tehnički zahtjevan”.

Hrvatska je imala 35 pregovaračkih poglavlja umjesto dotadašnjih 31 te je pregovarala s 27 članica EU-a, najviše dosad.

Hrvatska je kroz pregovore s EU-om uskladila 650 zakona i 1500 podzakonskih propisa, a tokom šest godina pregovora Europskoj komisiji poslala je dokumente na 200 hiljada stranica, dočarao je brojevima ministar opseg pregovaračkog procesa.

Poglavlje 23, na kojem je naglasak dvodnevne konferencije, značajno je ubrzao sudske procese u Hrvatskoj pa je broj neriješenih sudskih predmeta smanjen za 50 posto, rekao je hrvatski  ministar, dodavši da je usklađivanjem povećana neovisnost državnog sudbenog vijeća i državnoodvjetničkog vijeća.

Malenica je okupljenim predstavnicima pravosuđa zemalja kandidatkinja poručio kako će njihove zemlje kroz proces eurointegracije prolaziti kroz „dramatične i sveobuhvatne transformacije”, no to će omogućiti stabilnost institucija i demokratskog sustava, vladavinu prava, ljudska prava i funkcionirajuću tržišnu ekonomiju, prenosi Hina.

Hrvatska će nastaviti unutar EU-a biti snažni zagovornik procesa proširenja, temeljenog na individualnim postignućima, rekao je Malenica, naglasivši kako će Hrvatska pritom nastaviti dijeliti svoja iskustva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!