[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/02\/stardust-uber-raketa.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/02\/100x73\/stardust-uber-raketa.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/02\/stardust-uber-raketa.png","size":"420.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Uspješno lansiranje prve raketa Ubera za svemir

Na sličan način na koj je Uber poveo potpunu revoluciju na tržišu taksi usluga, kompanija bluShift Aerospace namjerava promijeniti način slanja lakšeg tereta i manjih satelita u svemir. Svoju ideju nazivaju Uberom za svemir. U svemir se više ne isplati slati pojedinačne satelite ili neku opremu jer je slanje skupo, no šef bluShifta ima formulu kojom želi omogućiti slanje malih satelita i opreme u orbitu. 

Njegova kompanija je jučer izvela uspješno testiranje rakete Stardust 1.0 sa kojom žele krenuti u osvajanje svemira. Prvi let je uspio baš onako kako su i zamišljali. Raketa je ostvarila visinu nešto više od 1200 metara, nakon čega je krenulo njeno spuštanje uz otvaranje padobrana.

Ono po čemu se rakete bluShift Aerospacea razlikuju od konkurencije jeste gorivo. Odnosno, pogoni je biogorivo za koje osnivač i prvi čovjek kompanije Sascha Deri kaže da se može iskoristiti s farmi širom SAD-a.

- Želimo dokazati da se gorivo dobijeno iz bioloških izvora može koristiti jednako dobro, ako ne i bolje u nekim slučajevima, u odnosu na tradicionalno gorivo koje se koristi za pokretanje raketa i slanja tereta u svemir - kazao je Sascha Deri, te je dodao dvije velike prednosti u odnosu na tradicionalno gorivo, a to su niža cijena te činjenica da biogorivo nije toksično, što njegov projekat zaista čini jedinstvenijim od ostalih. 

Nakon dva dodatna testiranja, Deri planira u orbitu poslati i snažniju orbitalnu raketu koju su nazvali “Crveni patuljak” (Red Dwarf) koja će moći nositi male satelite težine do 30 kg.

U video prilogu pogledajte kako je sve izgledalo:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!